BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Terima KaSiH PaDa YaNg SuDi SinGGaH DeKaT SiNi...SiLa TinGGaLkaN JeJaK aGaR DaPaT KiTeR Ke SaNe NaNtI..SaYanG KoRanG SanGaT2...

salji

Pages

JoM FolloWer DeKaT SiNi....

klik


Thursday, October 27, 2011

ALHaMDuLiLLaH....4th aNNiVeRSaRy....

Hai Semua.......





Ya Allah Ya Tuhanku kau rahmatilah rumahtangga kami hingga akhir hayat...Ya Allah kau limpahkanlah rezeki yang baik untuk kami Ya Allah...Ya Allah kau lingkarilah hidup kami dengan penuh kebahgiaan dan kasih sayang yang berpanjangan....Ya Allah Ya Tuhanku, kau Peliharalah kehormatan dan  peliharalah keimanan dalam rumahtangga kami sampai akhir hayat kami...Ya Allah Ya Tuhanku...Kau kurniakanlah kami zuriat soleh dan solehah untuk kami Ya Allah...Ya Allah sesungguhnyer yang terbaik semuenyer adelah datangnyer darimu Ya Allah...






hari nie 27 oktober...Alhamdulillah 4 tahun sudah melayani kehidupan berumahtangga bersame insan tersayang yang bergelar suami...syukur Alhamdulillah...

pagi tadi...dekat ofc kebetulan mak aku call...terus aku cakap yang hari nie adelah hari annivesary aku...hehehe...terus mak aku cakap..Alhamdulillah...seyes aku cakap...menitis air mate aku biler mak aku cakap tadi....salah satu pesanan mak aku,...mak aku pesan jadilah isteri yang terbaik dimate suami dan menantu yang dikasihi dihati mertua....InsyaAllah wahai bondaku...terime kasih yer mak...sebab selalu ingatkan anak mak yang suke merajuk2 nie...hehehehe...untuk mak...saaaaaaaaayaaaaaannnngggg mak sangat2...!!!!!

family sayer yg sayer chintai.....


Tuesday, October 25, 2011

TQ FoR ChOCoLaTe OrDeR.......

Hai Semua......


Alhmdulillah dan terime kaseh pade custeme yang order chocolate...dekat 2 bulan tak buat chocolate...bulan 9 ade 2-3 orang jugak yang nak orde tapi aku asyik tak sehat jer...jadi maaf banyak2 buat mereka2 yang terpakse aku tolak tempahan...maaf banyak2 yer dari 'CT CHOC'...maaf yer....


tq for custeme order from sg besar......

BenTo LaGi UnTuK HuBBy.....

Hai Semua....


mentang2lah esok cuti rajin dan semakin rajin pulak malam nie menghupdate blog...kehkehkeh...layankan jerla....
macam biaserla tiap2 minggu aku akan sentiase buatkan 'Bento' untuk en hubby bawak ke kelas...aku sentiase berdoa pada Allah supayer aku diberi kesihatan yang baik dan dapatlah aku buat dam masakkan 'Bento' untuk hubby bawak ke kelas...bukan tak bagi die beli2 dekat cafe dalam U tue..dan alasan aku yang paling kukuh adelah...

1.  masak sambil berdoa untuk hubby supayer die berjayer dengan aper yang  die buat nie...

2. masak dengan penuh rase kasih dan sayang...

3. sebab aku masak sangat2 sedap tak macam dekat kedai(kedai masak cincai)...hikhikhik...betul tak en hubby...???...

untuk minggu semalam...pakej menarik untuk dan menu baru aku buat untuk hubby...ape yang baru sangat tue...??...hikhik...aku buat kueh special untuk hubby...namer kueh tue 'BaGoTa'..sedap woooo....nanti aku kasik resepi macam maner nak buat kueh bagota nie yer....


udang goreng,ikan keli,sayur dan kueh bagota....

aKHiRNya..DaKu DaPaT BeRSiaR KemBaLi @ HoMe...

Hai Semua......


terime kasih to en hubby a.k.a my laling sebab bikin2 aku punyer blog boleh bukak...tq yer en hubby...love u la sangat2...dah 3 hari tak berhupdate blog aku nie...naper ntah...dari hari sabtu tak boleh nak sign in blog...rase macam nak nanges jer...huhu...puas godek2 dan carik2 punce naper tak boleh nak bukak blog aku nie...try dekat ofc hari isnin boleh pulak...macem harem jerkan....



so malam tadi baru start informe dekat hubby...berjele2 dan merapu2 aku cakap dengan hubby pasal masalah blog aku yang tak boleh nak bukak...hubby pun start kodek2...dalam setengah jam hubby dok godek2 pc...Alhamdulillah akhirnyer blog aku dah kembali kepade normal....biler aku tanyer dekat hubby aper yang die buat sampai jadi elok balik blog aku nie...??..errmmm2...sombong benor hubby aku...tak mahu die bagitahu....huhuhu....risaula tue kalau pasal2 IT nie nanti aku lebih teradbance dari die...hehehehe...tapi tak kesahler en hubby..sekurang2nyer biler jadi aper2 takderla sayer panik bagai nak giler...

niela die orgnyer yg bikin sayer punyer blog
kembali kepade normal...tq laling....


terime kaseh sangat2 yer en hubby...kalau tak mesti sayer boring di kaler malam nie...banyak story2 yang aku nak kongsi dan simpan dalam blog aku nie...nak bukak fb dahlah susah sikit...maklumlah kamikan share fb tue yang susah sikit...biler aku nak bukak jer...hubby pun nak bukak jugak...kalau korang perasan dalam fb aku tue banyak benor membe2 hubby aku yang sebuk tag2 gambo2 mancing...busan jer...korang busan tak tengok...??..hehehehe..tapi takderla aku terus sepi dari jenguk fb..masih aktif lagi macam selalu...cumer kureng sikit jerla...tuela aku jadi tak bengong sikit 3 hari lepas biler blog aku tak boleh nak bukak...sedih giler mase tue...walaupun aku bukan seorang blogger yang popular namun aku tetap sayang sangat2 dengan blog aku nie...orang kater teman baik untuk aku meluahkan rase suker dan duker...betul tak...??..yang pasti aku sangat2 jatuh cinta dengan ''aNDaI iTu TaKdIrNya''...hehehehe




aHMaD NaFis YanG CoMeL...LoVe U.....

Hai Semua.....


hujan turun dengan lebatnyer waktu nie...aku kesejukan...berpeluk tubuh sambil memikirkan sesuatu dalam hidupku ini...hahahaha...macam sengal giler jer ayat aku nie...mesti muntah giler korang bace...wakakaka...


sepatutnyer petang nie aku otw pegi seremban..huh..tak jadi pulak perancangan yang dah aku bikin minggu lepas...very2 sorry ler to my bro sebab tak jadi nak datang dan tido saner...biaserla manusia nie hanyer mampu merancang tapi yang menentukan segalenyer adalah Allah...ikutkan memang nak pegi seremban malam nie,tapi disebabkan makcik blah hubby(adik MIL)terlantar dekat hospital makenyer progrem untuk ke seremban terpakse kami batalkan dengan serte merte....nak pergi hari sabtu tak dapatlah sebab hubby setiap sabtukan ade kelas...

nak tahu tak....tiap2 hari mintak my bro mmskan gambo anaknyer...alhamdulillah ank my bro dah semakin sihat sekarang nie...syukur sangat2...eeee....tak sabo2 nak peluk cium anak buah aku yang baru nie....

baby nafis yg cumels....miss u.....

Monday, October 24, 2011

HaPPy MoNDaY.....

Hai Semua......



yahoooo.....best2 keje 2 hari jer pastu cuti 1 hari.....walaupun cuti 1 hari jer die tetap amat bermakne bagi aku....kehkehkeh....



berkk....Alhamdulillah baru jer menyental kek oren dan kueh koci labu yang kawan ofc aku nie bagi...lame giler dah ko tak makan kueh koci labu nie...dekat ofc aku nie semue orang memang rajin bawak makan2 nie...termasuklah aku....


sajer jer hupdate blog dekat ofc....aku pun tak berape nak fahamla....dari pagi sabtu sampailah malam tadi aku tak boleh2 nak bukak blog....naper ntah...tapi pagi nie dekat ofc boleh pulak...tu yang merapu jap pagi nie...kire nak test2 la nie...ehekehek...agak2 kenape yer...??...ker line intenet aku yang bengong....aku pun luper plak nak citer dekat hubby aku pasal bende nie....ker memang 2 hari tue tak berape nak boleh bukak...erm...erm...konpius betul kepale otak aku nie.....

Friday, October 21, 2011

JoM TenGoK 'MoToRCrOOs @ Sg aPoNG...

Hai Semua.......


salam jumaat....kehkehkeh...korang breakfest haper pagi nie...??..pagi nie aku breakfest makan megi jer...bukan masak sendiri pun...kalau masak dekat ofc kang mau ramai yang mintak2....hahahaha...tapi memanglah kalau makan megi nie haruslah jangan kongsi2...sebab kalau kongsi maner nak cukup...hahahaha...kebetulan ade membe nak keluar pegi carik makanan...so mintak tolong jerla dekat membe suruh tapaukan megi untuk daku....tiber2 jer giler teringin nak makan megi...huahua...


ok2..berbalik pade entry yang aku buat nie....meh sini aku nak informe...sabtu dan ahad nie dekat kg aku ade pertandingan motorcross.....tempat pertandingan dekat kg sg apong dan bersebelahan dengan tempat kolam memancing...pertandingan nie katernyer peringkat asia...saper juare dapat RM50ribu....jomlah ramai2 kiter tengok yer...aku pun macam dah excited sangat dah nie nak tengok..huahua....


niela die....hehehe


Wednesday, October 19, 2011

BoSaN DaN LaMeNyeR....

Hai Semua........


aku balik pukul 5...tapi hari nie aku balik pukul 7ptg dah nak dekat masuk waktu maghrib...sedihnyer...huhuhuhu...kenape kau tak balik pukul 5 mek ct hajar....??..hahahhaa...hari nie hubby ade taklimat spr(pilihan raye)so hubby ajak pegi sekali dan bolehla nanti breakfest samer2...aku syiok jer...tapi yang tak syioknyer macam niela...terpakse tunggu sampai petang...bab tue memang macam bosan sikit...


sambil2 tunggu hubby aku yang tak sampai2 lagi nie,baik aku ngadap pc dan bukak blog...hahahaha...lagipun dah habis waktu kejekan...kehkehkeh...pandailah kau mek ct...solat asar pun dan sudah so bolehla lileks2 sikit...

boringnyer.....tadi mak aku call...ingatnyer esok cuti deepavali...sian mak aku..teringin sangat nak balik kgla tue...now mak aku dekat seremban dekat rumah abg aku...lame jugaklah mak aku stay saner...nak masuk 2 minggu dah...sian mak aku...tak sabo nak berkebunlah tue...kehkehekeh...tapi takper minggu nie mak aku balik dah....aku pun lindu giler banyak dekat mak aku...lindunyer dengan mak...lindu sangat2....




habis dah cerite pasal mak aku...sambil2 taip nie jenguk2 jugak jam...aduhhh..aku tengok jam macam tak bergerak jer..biler nak pukul 6.30 nie...uwaaaaa.....lamenyer duduk dekat sini....uwaaaaaaaaaa...nak balikkkkkkkkk....



Tuesday, October 18, 2011

SeLaNGoR vs TeReNGGaNu....

Hai Semua...........




VS



malam nie selangor vs terengganu...main dekat stadium shah alam untuk separuh akhir...harap2 selangor menang malam nie...dulu mase duduk shah alam pernah jugak tengok bola dekat stadium shah alam....best wooo..jerit2 yang best tue...saner jerit sane menyanyi2..yang blah saner pulak marah2 sebab pemain tak dapat masukkan gol...biaserla penyokong mestilah yer2kan sorak..kalau tak rugi jer beli tiket mahal2....kehkehkeh.....


tahun nie kalau selangor dapat masuk final hubby nak ajak tengok tengok live dekat stadium...yahooo..bestnyer...main betul2 yer selangor...jangan korang main macam harem pulak...kang tak pasal2 kene baling jer dek penyokong2...biaserla kalau dah ramai2 penyokong nie..banyaklah yang tak puas hati kalau tak menangkan...yerla traning dah hari2 dok sepak bola takkan main pun tak stabilkan...skill mesti dah ade yer...


so..aku malas nak panjang2 sebab aku bukan reti sangat bahase bola nie...yang aku tahu biler bola tue dah nak dekat depan pintu gol,kompem aku jerit2 punyer...yang itu aku tahulah...kehekhekeh.....aperpun kite tengok malam nie yer dekat tv @ RTM....




Monday, October 17, 2011

4 TaHuN DaH TaK JeJaK 'GiaNT ShAh ALaM'.......

Hai Semua..........


malam nie hujan lebat betul....sejuknyer..best nie kalau dapat tido2...tapi tuela nak tido awal tu macam tak berape nak logik jerkan...baru pukul 9 malam...kang aku tido awal kene ketawe jer dek en hubby nanti...itu olang memang suke kacau sayer kalau sayer tengah tido...hehehehe..


now kami masing2 sebuk duk melayani internet...konon2nyer tak mahu dipanggil bute IT ler kononnyer, walaupun ntah paper ntah yang dibukaknyer...ops..!!!...tapi bukan bukak yang prono2 tue yer....hubby duk depan pc...aku pulak sambil baring atas katil sambil bukak laptop...huhuhu...so sambil2 tu bolehla aku mengarut2 dekat blog nie...kehkehkeh....


tadi borak2 dengan hubby tibe2 teringat pulak pasal giant....bukan giant dalam cerite doraemon tue yer....ala giant2 tue yang ade banyak jual2 makanan tue...ala macamlah korang nie prek sangat sampai tak reti giant tu haper....sajerla tue wat bodoh yer....ermm..sbenanyer dah lame aku tak pegi jalan2 dekat giant nie..dulu mase duk shah alam aku suke giler pegi hyper giant yang dekat stadium shah alam tue...zaman bercinter2 dulu pun pernah jer date dalam giant..kehkehkeh....konon2nyer sambil2 carik barang ler.....


nampk tak tulisan 'GIANT' tue...kehkehkeh..
gambo curik dekat google jer...


tapi tuela sejak balik kampung nie lame dah tak jejak kaki ke giant....dulu mane ade tesco...dulu yang ade makro,carefour dan mydin jer(ade ker selain dengan name2 yang aku sebut tue..kalau ade seyes aku luper)....tempat2 macam tu very2 glamour nak carik barang banyak2(stok banjer bulanler bagi orang duduk bandor nie)...yerla dulu aku selalu hikut kakak aku shopping barang dapur dekat giant...sebab tue aku jadi tahu...bile awal bulan jer kompem ramai orang banjer bertroli2....


sekarang nie biler dah balik kampung giant pun aku dah tak nampak....yang aku nampak kedai kasim jer ler...hahahahha...saper orang sabak bernam very2 familiar ler dengan kedai kasim nie...hahahahaha...tak kedai kasim pun kedai marko....huahauahua....lagi satu kedai antarabangsa....saper anak jati sabak bernam kompem kenal gilerla...aperpun sabak bernam tetap dihatiku....hehehehe....

panjang umo kalau cuti2 nanti teringin jugak nak jejakkan kaki ke giant...hahahahha..kelakarlah kau mek siti hajar.....wakakakkaa....

PeTuA CaRi SeORaNg 'IsTeRi'.....

Hai Semua......


tadi dok belek2 email dapat pulak email yang agak2 best dan lucu untuk aku share dalam blog nie...kepade sesape yang masih lagi mencari dan tercari2 calon isteri meh sini aku nak kongsi macam maner nak cari calon isteri yang agak sesuai dengan jiwe korang yer.....ececeh.....


Tips untuk memilih calon isteri......


Nak Pandai = Cari isteri cikgu

Nak sihat = Cari isteri doktor

Nak kaya = Cari isteri anak tan sri

Nak glamour = Cari isteri artis

Nak gaduh = Cari isteri samseng

Nak sembang = Cari isteri penceramah

Nak alim = Cari isteri ustazah

Nak gemuk = Cari isteri chef

Nak selamat = Cari isteri polis

Nak stylo = Cari isteri kaki shopping

NAK MAMPUS = Cari isteri muda yg 1 ofis dgn isteri tua.....wakakakakaka...
 
 
sajer jer buat2 lawak sikit....kehkehkeh.....
 
 
 

PaGi NiE TRaFiC LiGHt BeNgOnG.......

Hai Semua......


pagi nie mase otw nak pegi keje banyak benor trafic light buat hal....mungkin masalah teknikel kot yer....dari first aku jumpe trafic light sampaila ke tempat keje memanjang bengong jer...nasib baikla takde aper2 yang berlaku..bahyer kalau trafic light nie rosak...




contohnyer macam  pagi tadi dekat trafic light sekendi...dari jauh aku dah nampak lampu tu hijau...kompem2la mesti tak sempat punyer nak kejor lampu hijau tue...hampir sampai jer terus merah...baru jer benti hijau balik..teragak2la aku nak jalan...yang kete belakang siap hon2 lagi...giler punyer kete belakang...!!!..sebuk dan tak sabho2 nak jalan...dah tahu ko lambat lain kali keluarla awal...nasib baik aku tak jalan, rupenyer dari arah depan aku pun hijau jugak...fuhh....lege nasib baik aku tak menonong teurs jalan jer tadi...memang bengong betulla trafic light nie....


dah otw sampai simpang air manis,trafic light pun samer bengong jugak...aduhh...die punyer turn nak jalan pun bercelaru dan sekejap jer dah merah...otw dah nak sampai ofc pulak trafic lightnyer pun samer jugak bengong...kejap2 merah...kejap2 hijau...giler betul trafic light nie.....harap2 balik nie janganlah jadi macam tue lagi....

Saturday, October 15, 2011

BeNTo UnTuK HuBBy......


Hai Semua.............



teriknyer cuace hari niekan....jemur baju sekejap jer dah kering....nak hujan kot malam nie....selalunyer macam tuela kalau siang panas 'deng' selalunyer malamnyer hujan lebat...pandailah kau buat spekulasi yer...kehkehekh..aku cakap jer...selalunyer cam gitu...hahaha..tapi aperpun Allah lebih mengetahui segale2nyer...


hari nie..hubby dah start pegi kelas...huhuhu...seyesla....rindu giler biler takder nie....lindunyer dekat kamu en hubby...nasib baik untuk sem 1 nie kelasnyer cume hari sabtu jer...pagi tadi pagi2 aku dah bangun...siapkan bento untuk bawak ke kelas...bukannyer hubby tak boleh makan dekat luar...tapi yerla kalau dekat luar tue menu masaknyer banyak benor letak serbuk perasenyer...mau pening2 lalat nanti hubby dalam kelas...


pagi tadi aku gorengkan ayam kampung 2 ketul dan sayurnyer tumis terung + tempe dan juge kek oren...malam tadi aku buat kek oren...Alhamdulillah dengan izinyer jadi jugak kek oren aku...nantilah di lain entry aku citer pasal aku buat kek oren yer....tadi hubby call die cakap bento yang aku bawakkan semuenyer habis dimakan...hehehehe...

pakej lengkap 'Bento' utk hubby....hehehe

Friday, October 14, 2011

MeNu DiNNeR MaLaM TaDi.....


Hai Semua...........


Esok dah start cuti 2 hari....yahooooo...tapi yang tak yahoooonyer esok hubby dah start kelas...huhuhuhu...dan esok aku takde kawan nak temankan aku gelak ketawe...bosannyerla esok takde kawan...hubby cakap untuk sem 1 nie kelas hanyer hari sabtu jer....maknenyer ahad horey2la en hubby tue dari kelas...kehkeh...esok jugak dah start buat bento untuk hubby bawak ke kelas...nampak gayernyer esok pagi kenela bangun awal sikit yer...


semalam sempene my besday aku puase.....so aku masak special sikit...konon2 sempene besdayla tue...hehehehe...tapi bukan sebab besday pun,sajer jer masak macam2 sikit...menu buke semalam macam menu ramadhan jer...yerla berjenis2..siap dengan kueh dan buah pun hader...hubby pulak lepas jer bace yasin dekat masjid terus balik rumah..tak solat isyak pun dekat masjid...konon2 nak makan dirumah bersame2 dengan wifenyer yg comel gitu(sile jangan muntah yer dgn sttment nie)maklumlah semalamkan besday girl...kehkehkeh.....


menu buke puase semalam aku masak ayam kampung masak kicap,pastu kangkung goreng belacan,ayam goreng kampung(ayam goreng tue khas untuk hubby jer),martabak,kueh kasuwi,buah anggur dan buan tembikai ala2 rangup....ha...banyakkan menu...kehekehekeh....x cayer jom tengok nie....

perghhhh..mengancam dong....


Thursday, October 13, 2011

SeLaMaT HaRi LaHiR......

Hai Semua.....



Selamat hari lahir buat ct hajar yang sangat2 comel....umur pun semakin bertambah...makin tue ke makin mude yer...???hehehehe...tapi orang selalu cakap umur aku 25 tahun...hehehehe...walaupun pade hakikatnyer umur aku dah 29 tahun...hahahaha...perasanlah kau ingat umur ko tue mude lagi yer...sile jangan muntah dengan kenyataan ini yer..sebab bukan aku yang cakap tapi orang yang selalu cakap dekat aku macam gini...terime kaseh pade org yang selalu cakap aku mude yer.....hehehehe...sila abaikan kenyataan ini yer...


tahun nie takde kek bagai macam tahun lepas...sob..sob...sedihkan...ish..ish....macam bebudak jerkan...hubby terlalu sebuk dekat sekolah dan urusannyer pade masyarakat...hehehehe...udah macam YB pulaknyer...tak kesahler en hubby yang penting kasih sayangmu yang sentiase menyayangiku itu sudah cukup membahagiakan aku....ewah2..bermadah2 pulaknyer....tapi betul haper...dan hubby cakap...bukan aku yang akap yer...InsyaAllah minggu nie die nak celebrate besday buat wifenyer yg sangat2 comel nie....hikhikhik...tersipu2 malu pulaknyer aku.....



Sempena hari kelahiran aku pada tahun ini, tiada hadiah yang paling berharga melainkan nikmat islam, iman, hidayah taufiq kurniaan dari Illahi. Sesungguhnya, itulah hadiah yang paling berharga buat diri ini.....Terima kasih buat semua yang sentiase mendoakan untuk aku....

besday girl yg comel....

FiLeM OmBaK RinDu......

Hai Semua.......

tak sabo mahu nonton filem nie.......

tak sabo nak tunggu filem ombak rindu nie....paling tak sabo tak tengok lakonan pelakon pujaan hati aku...hahahahha....mau sentap nie en hubby kalau bace kenyataan yang aku buat nie...kehkehkeh....

Ombak Rindu akan diadaptasikan kepada filem!!! mesti bravokan.......sangat excited dan tak sabar nak tunggu filem nih keluar..... Maya Karin sebagai Izzah, Aaron Aziz sebagai Hariz dan Lisa Surihani yang cantik sebagai Mila......

Wednesday, October 12, 2011

KeNaPa KaU SuKe MeMBeBeL.........!!!!!

Hai Semua...........


Pok..pek..pok..pek..korang suke membebel tak...??..kehkehkeh...ala kompem mesti korang suke membebel...lagi2la sesaper yang bergelar perempuan memang tak lekangla dari pok pek pok pek...mane yang tak suke membebel macam aku nie silerla bagitau aku carenyer macam maner korang tak suke bebel tue...huhuhuhhu...


aku bukan suker bebel 24 jam...asyik bebel jer nanti peningla hubby aku nanti asyik dengo suare aku nie tak berenti2...bebel kene pade tempat dan situasila...bukan membute tuli jer kau nak bebel...kang tak pasal2 aku kang yang kene bebel balik...kehkehkeh...kadang2 aku pelik jugak...kenaperla orang perempuan nie dah sinonim sangat dengan 'BeBeL' tue yer...maner yang tak suke bebel macam aku nie haruslah aku beri bintang banyak2....

bab2 yang cepat sangat aku bebel haruslah pade perkare yang perlu aku bebelkan....kehkehkeh...nasib baik hubby aku tak selalu dan tak pernah sentap dengan aku nie....hehehehehe...ala aku bebel pun puncenyer salah hubby aku jugak...bukan salah aku yer sebab aku selalu bebel...

first bebel....elok2 aku dah lipat baju(lipat baju kompem2la aku yang lipat sebab aku memang pandai lipat baju)dan letak elok2 baju,spender(18sx) ke haper dekat almari...bukan elok lagi memang tahap kemaslah aku susun...cantik rapi jer...tup tup bile aku bukak jer almari aku tengok balik susunannyer dah bertabur...bersimpang siur susunannyer...perghh...mase tue rase macam nak menjerit2 jer...kang aku jerit2 mahu tekejut MIL aku...hehehehe...biler nampak jer muke hubby aku yang ala2 cover macho tue terus aku serang bertubi2...

aku tanyerla naper boleh jadi macam tue..kenape tak hambik elok2 wahai en suami....hehehehe..tak sempat hubby aku jawab ade jer soalan aku tanyer...sambil tanyer2 tue sambil aku betulkan balik lipatan susunan kain2 ker baju2 ker spender2 ker dan haper2la...muke tak bersalah jer bile tengok hubby aku tue...adussss....nasib baik wife kamu nie seorang yang rajin tau...hehehehe...
(siler jangan puji diri kamu sendiri yer)


second bebel....aku memang tak berape suker kalau atas katil bersepah2 bagai....lagi2la biler aku dah tegang2kan cadar pastu keadaan tak seperti tadi memang aku bising habisler...ish..ish..aku memang tak berape gemor cam gitu...sian en hubby selalu jadi mangse kebebelan aku...miahmiah...yerla hubby akukan sekolah petang makernyer waktu sebelum ke sekolah tue die selalula merehatkan dan bergolek2kan dirinyer atas katil tue...pastu keadaan jadi haru biru pulakka atas katil..walaupun hubby ade betulkan balik tapi takla macam aku buat muler2 tadi...bengang jer biler balik keje tengok katil dah jadi macam gitu...

pernah satu hari tue...mase aku tido rumah mak aku...sanggup hubby aku tido bawah dengan beralaskan comforter...sian hubby...biler aku tanyer kenape abg tido bawah....???..hubby aku cakap die malas betulkan balik cadar tue nanti kalau dah senget2....kehkehkeh...


third bebel...bab dapur...huhuhuhu...aku memang dari kecik lagi telah diasuh oleh emak aku supayer jangan suke sepah2 dekat dapur...pinggang lepas makan mesti basuh...meja lepas makan mesti bersih....pastu periuk belanga mak aku akan bising kalau banyak sangat yang terbongkang..maksud aku..camnie...kalau goreng ikan tue kalau boleh untuk sekali goreng jer..pandai2la gune minyak tue sebanyak maner..dah siap masak mesti kene terus kemaskan dapur...mak aku akan bebel biler tengok dapur kalau sepah2 nie...

so..sekarang nie aku dah jadi macam mak akulah..cumer bezenyer sebab aku duduk dengan MIL...jadi aku tak bolehler nak memandai sangat...yerla bukan rumah akukan..kehkehkeh..kang aku buat cam gitu tekejut pulak MIL nanti...hehehehe...tapi memang aku tak berape gemor kalau sinki penuh dek pinggang mangkuk dan dapur gas berminyak2...kehkehkeh...tapi takper hubby aku dah tahu perangai aku cam gini...


hahahahaha...bebel2 aku pun semuenyer bersebab tau bukan sajer2 aku nak bebel...tapi seyes aku cakap hubby aku pun memang suke perangai aku cam gitu..katernyer meriah jer...yerla tue..ker die nak cakap mulut aku nie becok....hahahaha...tapi memangla kalau aku diam jer mesti hubby aku rungsing giler kalau tengok aku dalam keadaan cam gitu...biaserla mulut akukan memang dah sedia maklumnyer memang ''peramah''...kehkehkeh...

xde kaitan pun gambo nie dgn entry aku...kehkeh



Tuesday, October 11, 2011

HaDiaH BeSDaY FrOm My SiS...Tq...

Hai Semua........


hikhikhik....besday aku 13hb nie...tinggal beberape hari jer lagi nak sampai tarikh keramat tue...hahahahaha...dan yang sbenarnyer bukan tarikh itu yang aku nak kesahkan...aku cume nak bgtau yang aku dah dapat present awal sempene besday aku nanti...hahahaha...


terime kasehlah buat kakak aku yer...susah2 jer bagi aku present saban tahun...hehehehehe...love u la kak...


hadiah set botol tuppeware jer yang kakak aku kasi...maceh yer wahai kakak...


Monday, October 10, 2011

Di SeBaLiK BaJeT 2012 & KaNDunGaN...........

Hai Semua......


Berikut ialah intipati Belanjawan 2012 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Kewangan, di Dewan Rakyat :



* Pengenalan beberapa program transformasi sektoral berpayung pada Dasar Transformasi Nasional (DTN) mulai 2011-2020.

* RM238.8 bilion untuk semua rancangan pembangunan kerajaan khususnya yang menumpukan kepada kesejahteraan rakyat, di mana RM181.6 bilion ialah perbelanjaan mengurus dan RM51.2 perbelanjaan pembangunan.

* RM13.6 bilion diperuntukkan bagi sektor sosial, termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat.

* Kerajaan akan melaksanakan Pakej Rangsangan Khas, melalui Private Financing Inititative (PFI), dengan projek berjumlah RM6 bilion akan dilaksanakan.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM2.5 bilion bagi Dana Mudahcara, di mana RM300 juta bagi usahawan Bumiputera.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM978 juta bagi mempercepatkan pembangunan di lima koridor wilayah.

* Pengecualian cukai pendapatan 70 peratus bagi lima tahun dicadangkan bagi Syarikat Multinasional (MNC) untuk menubuhkan perkhidmatan pengurusan perbendaharaan di Malaysia.

* Juga dicadangkan kepada MNC, pengecualian cukai pegangan ke atas pembayaran faedah pinjaman dan pengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjian pinjaman dan perjanjian perkhidmatan.

* Pengecualian cukai pendapatan 100 peratus bagi tempoh 10 tahun dan pengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjian pinjaman dan perjanjian perkhidmatan bagi syarikat berstatus KLIFD.

* Elaun bangunan industri dan elaun modal dipercepat dan pengecualian cukai pendapatan 70 peratus bagi tempoh lima tahun bagi pemaju hartanah di KLIFD.

* Potongan cukai ke atas perbelanjaan penerbitan sukuk wakala diberikan tempoh 3 tahun mulai tahun taksiran 2012.
* Pengecualian cukai pendapatan bagi penerbitan sukuk bukan ringgit dan traksaksi dilanjutkan bagi 3 tahun lagi sehingga 2014.

* Pengecualian duti setem 100 peratus ke atas surat cara perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah di bawah PR1MA.

* RM443 juta diperuntukkan bagi pembinaan 8,000 unit untuk jualan dan 7,000 unit untuk disewa di bawah Program Perumahan Rakyat.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM200 juta sebagai subsidi bagi 10,000 unit rumah yang akan dibina oleh Syarikat Perumahan Negara Bhd. Setiap rumah dengan kos RM65,000, akan dijual dengan harga RM45,000 dengan kerajaan memberi subsidi baki RM20,000.

* RM40 juta diperuntukkan bagi membaik pulih dan menyelenggarakan rumah kos rendah awam dan swasta.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM63 juta pada 2012 untuk memulihkan 1,270 rumah terbengkalai.

* Kerajaan akan memperkenalkan Skim Amanah Rakyat 1Malaysia kepada isirumah dengan pendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah. Peserta boleh memohon pinjaman RM5,000 dengan tempoh bayaran balik lima tahun.

* MARA akan menyediakan pembiayaan modal kepada warga syarikat korporat yang berkelayakan untuk pembelian ekuiti serta pengambilalihan syarikat berasaskan konsep “Management Buyout”.

* Kerajaan memperuntukkan RM200 juta bagi program pembangunan usahawan dan kontraktor Bumiputera di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

* Kerajaan mencadangkan peruntukan bagi TEKUN dinaikkan kepada RM300 juta.

* Amanah Ikhtiar Malaysia akan menyediakan RM2.1 bilion bagi pembiayaan pinjaman mikro kepada usahawan terutamanya wanita. Daripada jumlah ini, RM100 juta disediakan untuk usahawan India Malaysia dan RM100 juta lagi bagi usahawan Cina.

* Kerajaan mencadangkan pengecualian duti setem bagi surat cara perjanjian pembiayaan mikro kredit.

* Terminal Agrobisnes Negara (TEMAN) sedia ada di Wakaf Che Yeh, Kelantan dan Gopeng, Perak akan dimajukan sebagai projek perintis Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) manakala empat lagi RTC akan dibangunkan di Kedah, Johor, Sabah dan Sarawak.

* Mewujudkan Dana Perkhidmatan Profesional bagi golongan profesional seperti peguam, doktor dan akauntan untuk membuka firma di pekan-pekan kecil dengan dana berjumlah RM100 juta disediakan oleh BSN secara pinjaman mudah dengan kadar empat peratus.

* RM110 juta bagi melaksanakan Program Lonjakan Mega Luar Bandar seluas 6,500 hektar di 11 kawasan Projek Agropolitan seluruh negara yang melibatkan tanaman komoditi, penanaman kontan dan ternakan ikan sangkar.

* RM140 juta diperuntukkan kepada RISDA bagi melaksanakan program tanaman baru getah dan penanaman semula getah serta kelapa sawit yang akan memanfaatkan hampir 20,000 pekebun kecil.

* RM5 bilion disediakan untuk memperkukuhkan pembangunan infrastruktur asas luar bandar secara lebih komprehensif.

* MyCreative Venture Capital akan ditubuhkan dengan dana permulaan RM200 juta.

* RM200 juta diperuntukkan bagi latihan dan kemahiran belia menerusi Program Strategik untuk Belia 1Malaysia (SAY1Malaysia).

* Kerajaan memperuntukkan RM15 juta untuk membina 150 gelanggang futsal tambahan agar matlamat Satu Gelanggang Satu Mukim dapat dicapai.

* RM50 juta diperuntukkan untuk membina kemudahan padang tiruan yang dilengkapi dengan lampu limpah di 30 lokasi terpilih seluruh negara.

* Kerajaan akan menyediakan peruntukan tambahan RM30 juta untuk mengasah bakat atlet muda supaya mereka dapat bersaing dan berjaya di kejohanan sukan peringkat antarabangsa.

* Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) akan diperkenalkan bagi menggantikan Sistem Saraan Malaysia (SSM), selain menambah baik struktur gaji penjawat awam melalui pembentukan gaji sebaris dengan mewujudkan lebih banyak mata gaji supaya penjawat awam terus mendapat kenaikan tahunan bagi tempoh yang lebih lama.

* Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred. Di samping itu bagi penjawat awam yang menerima opsyen ke SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus.

* Dengan pelaksanaan SBPA, lebih 600,000 pesara kerajaan akan menikmati pelarasan pencen yang melibatkan peruntukan RM600 juta.

* Mulai tahun 2013, kerajaan akan melaksanakan kenaikan tahunan pencen pesara sebanyak 2 peratus setahun tanpa perlu menunggu sebarang semakan sistem saraan atau pelarasan gaji.

* Kerajaan bersetuju melanjutkan umur persaraan wajib daripada 58 tahun kepada 60 tahun bagi mengoptimumkan sumbangan pegawai perkhidmatan awam.

* Dan yang best dapat bonus setengah bulan gaji...Alhamdulillah...dan bonus akan dibayar sekali mase gaji bulan 12 nanti....

* 1 lagi pasal pencen yang dilajutkan kepade 60thn tue....huhuhuhu...aku tak ambik kot...cukuplah aku memang dah sign sampai 56 jer...bagilah peluang dekat org lain bekerjayer pulak...











Sunday, October 9, 2011

aHaD vs GP SeLaNGoR @ PaRiT BaRu....


Hai Semua...........


rajin betul yer aku kali nie...yerla nanti lamer2 simpan ceriter nie jadi basi pulaknyer...huhuhu...walaupun tak menang aperpun tapi best ler dapat joint hubby pegi lawan memancing...lawan ker orang panggil...???...ish...tapi lagi sesuai kot kiter panggil pertandingan memancing...hahahahaha....lintang pukang benor ayat aku yer...kehkehkeh...


ahad lepas...satu pertandingan memancing telah diadekan dekat kampung aku...hahahaha..skemanyer ayat aku...tak boleh blah giler ayat...hahahaha...tempat memancing dekat pantai belakang rumah kami jer....dari rumah kami memang dekat sangatla...saper orang2 yang dah familiar dengan tempat nie mesti kompem tahu punyer...ala pantai dekat belakang politeknik sultan idris shah tue....hadian memang lumayan...saper juara dapat wang tunai RM30 ribu ko...huh...bestkan....


petang sabtu tue...aku ikut hubby gi pantai belakang...first...hubby nak daftar...biler sampai belakang jer...perghh...banyak dah khemah2 telah dipasang di sepangjang pantai tue...biler tanyer2 ade yang dari kelantan...ade yang dari pahang...jauhnyerrrr.....yang jauh pun bersungguh2 bagai diaorang datang siap bawak anak dan isteri...tue mestilah kompem2 niatnyer nak menangkan....biler dah tengok ramai2 nie...mulerla cuak jer dalam hati aku...boleh ker menang nie....hehehehe..jahat sungguh kepale otak aku nie....

ptg sabtu pegi daftar...tapi tshirt xdpt pulak....habis katernyer




pagi ahad tue lepas subuh terus follow hubby g pantai belakang...asalnyer aku macam malas jer...tapi sian pulak hubby takder teman pulak...so aku siap2 ler bawak paper yang patut....bawak tikar,payung,cap,air dan bekalan makanan yang agak2 banyaklah jugak...hahahahaha..ooo...tak luper jugak...camera dslr aku usung samer ko...hahahaha...yerla maser niela nak snap gambo saner sinikan...kalau ambik gambo pkai dslr nie tak malu woo...walaupun hanyer snap gambo daun sajerk....kikikiki......

mak bomoh sebuk bace mentere...hahahahaha...
patutla ikan x naik...kikikiki
Tambah kapsyen

Tengok gayer cam tarik ikan besorkan...hikhikhik..yg
sbenanyer tersangkut dgn pcng org lain...hihihihih..







                            org mancing memang banyak ler sgt2...


mase mase dh nak habispun...hubby masih lagi tak dpt ikan...sabo yer.....




dan akhirnyer....pemenang pertame yang dapat RM30 ribu adelah orang yang sanggup bermalam dan berkampung tepi laut...hahahaha...orang dari terengganu yang menang...tempat ke2 orang dari kuantan dan tempat ke3 orang kampung aku sendiri...sian hubby tak menang aperpun...sabo yer en hubby...musim depan kite try lagi yer...hihihihihih...