BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Terima KaSiH PaDa YaNg SuDi SinGGaH DeKaT SiNi...SiLa TinGGaLkaN JeJaK aGaR DaPaT KiTeR Ke SaNe NaNtI..SaYanG KoRanG SanGaT2...

salji

Pages

JoM FolloWer DeKaT SiNi....

klik


Monday, June 27, 2011

PuaSa BeRSaMa2 HuBBy & MeNu BuKe PoSe...

Hai semua....


hari nie daku cuti...so maknenyer aku tak pegi ofcla hari nie....hehehehe...sajer jer cuti..tak rancang pun nak cuti...sajer nak rehatkan diri...lagipun cuti aku banyak lagi....untuk raye nanti aku cuti 1 hari jer...so..baki banyak lagi....


hari nie aku ngan hubby pose....pose sempene bulan rejab...mudah2an kami mendapat berkat pade bulan rejab nie...dan mudah2an ade rezki kami tahun nie untuk menimang cahaye mate, yang dah lame sangat kami idam2kan...insyaAllah...doakan kami yer....


pukul 4 lebih aku dah bangun...maklumlah pose sunat kali nie hubby aku pun joint...so kenela bangun awal sikit...kalau aku sorang yang sahur senang jer...minum air milo or nesvita pastu ambik roti sapu dengan jem 2 keping sudah...tapi bile hubby joint skali tue yg kene siapkan makan2 tue....hubby kompem makan nasi...aku?pagi tadi sempat jugak aku goreng pisang...kikikiki...aku makan pisang goreng jer 3 ketul....kiikikiki


pagi tadi belum pun tengahari kami berdua masing2 sebuk nak suggestkan menu untuk buke puase...lawakla...belum tengahari dah sebuk carik menu untuk buke pose.....so menu buke pose tadi memang banyak jenisla jugak...ade paprik ayam+udang+sotong.....paparik tue hubby aku yang masak...lagipun hari nie hubby aku cuti2 jugak...aku masak sup bebola + ayam  dan goreng telur dadar jer....kikikiki...untuk air pulak....aku suggestkan air sirap selasih....dah banyak2 menu nie...MIL aku cume mintak ikan cencaru goreng jer....hehehe....anak dan menantu bukan main menunyer....hehehehe....

paprik special from hubby........memang sedap..!!!!

sup bebola + ayam yg tinggal sikit...nie aku buat yer....




Saturday, June 25, 2011

SePaH JuaRa MaHaRaJa LaWaK...CaYaLaH...!!!!

Hai semua........


berkkk....Alhamdulillah.....sambail hupdate sambil sendawe pulak aku nie...tu tandenyer kenyangla tue....maklumlah baru jer lepas makan..hari nie aku masak simple jer...janji boleh makan dan isi perut...kikikikiki...hari nie aku masak singgang ikan cencaru...sedap wooo biler dihirup panas2....segar jer....


berkisahkan citer pasal kemenangan sepah @ maharaja lawak malam tadi....hehehehe...malam tadi mase diumumkan sepah juare maharaja lawak tue,aku menjerit yahoooo..!!!.sambil angkat kedua2 belah tangan aku dekat atas...kikikiki...kuat jugak aku jerit malam tadi...nasib baik MIL tak tekozut kau....hehehehe...yg hubby aku pulak...genggam tangan sambil cakap...yessss...!!!..excited betul kami berdua malam tadi...tak sia2 aku vote sepah....


mase aku nengok sepah menang tue...sebak jugaklah aku rase...hehehehe...yang tak tahan tengok team yg muke legend hati cute tue...saper lagi kalau bukan jambu.....yus terus peluk kumpulan sepah sambil kesat2 air mate...cute betul hati kumpulan jambu yer....kikikiki...yang shuib terus sujud syukur...yang mamat terus turun dari pentas dan terlompat2 dekat bawah.....aku yang tengok pun syahdu jer......


bagi aku sepah memang best....sebab tiap2 minggu diaorng selalu buat lawak yang memang akan buat orang ketawe terbahak2...bukan lawak yang sengajer dibuat lawak...semue lawak diaorng lawak melayu....bak kate mamat khalid...''internasionaler''...betul ke aku eje cam gitu yer.....tak kesahler janji ade bunyi2kan....


lawak sepah final part 1 memang lawak gilerla....diaorang  merompak rumah seorang ustazah ala-ala ustazah Siti Nor Bahyah yang dilakonkan oleh Jep....kikikiki....paling lawak biler jep tanyer dekat perompak2 tue...''Manis tak kurma ini...??''...hehehehe...pastu shuib jawab...''manis2...''...wakakakaka...pastu jep cakap lagi ''kurma ini memang manis tapi perangai anda yang tak berape nak manis...''...kahkahkah...terbahak2 aku ketawe dengan hubby aku mase tu....memang sempoila lawak sepah nie......bagi aku sepah memang best....!!!!...

cayalah korang......peeewwiittttt....


Friday, June 24, 2011

SePaH MesTi JuARa....!!!!!!

Hai semua.......


lagi  1 jam jer nak muler dah final maharaja lawak....aduh2...aku pun xsabo2 nak tengok team febret aku...saper lagi kalau bukan sepah......mudah2an menanglah kamu malam nie yer....catok2....sepah the best...!!!!!!!


woit....korang2 semua...!!!!!..jangan luper vote sepah tau...aku pun dah vote petang tadi....hehehehehe

sepah memang best...!!!!!!!

team febret aku...........


aKu DaH BaLik RuMaH.....

Hai semua......


hai semua...korang sehat ker?mesti tak sabo dah nak tengok final maharaja lawakkan....aku pun samer jugak macam korang...tak sabo2 nie nak tengok...harap2 sepah team febret aku menangla...aminnn....


hehehehe....penat badan sengal,masih lagi tak hilang2...maklumlah mase dekat kursus perghhh...axtiviti luar banyak benor...sampai tak termampu aku nak hikut...maklumlah aku nie orgnyer jiwenyer haluskan....ekekekekeke....aku sampai rumah pukul 6 petang tadi.....sebab dah lame tak jumpe hubbykan...so sampai2 jer tadi..kiteorng dating2 jap...kikikiki....hubby mintak klua awal dari sekolah.....maklumlah dah lame tak jumpe dgn isterinyer yg cumels2 nie....


aku bukan dating gi taman2 tasik bagai...mane de taman tasik dekat erea sungai besor nie.....kiteorng dating pegi kfc jerk....aku pun ceriterla pung pang pung pang dekat hubby camne dekat kursus....tibe2 hubby cakap....'malam tadi abg tido asyik terjage2 jer'...kikikikiki...maklumlah 2 malam tido takde orang peluk2 dan manjer2la tue...tue yg tido jadi tak lena tuekan abg...hehehehe...samer pulak situasi tue dgn aku....aku pun samer jugak...masuk malam yg ke2 jer....aku tido jadi tak berape nak lena...tak sabo2 aku nak tunggu pagi....kikikiki...


oklah....nanti aku citer eik aktiviti best aku dekat kursus semalam....tunggguuuuu...


niela orgnyer yg tido tak berape nak lena tue...
i love u so much....mmuuaahhhh

Wednesday, June 22, 2011

KuRSuS 3 HaRi 2 mLm @ MoRiB.....

Hai semua........


esok aku kene kursus dekat morib,banting kuala langat...start dari  hari nie sampaila jumaat....sempat lagi hupdate blog yer...wakakakakaka....dulu kuala langat nie first tempat aku pegi mencari rezki....awal tahun 2004 aku kene posting dekat kuala langat...walaupun aku orang selangor namun aku tak pernah sampai ke bandar kuala langat...bandar ker?kejap lagi naikla taraf bandar tue....hihihihihihi


aku stay dekat kuala langat sampaila bulan 7 tahun 2008...pastu aku pidah pejabat daerah/tanah sabak bernam pulak...pindah sebab laki eden dekat sini...syukur biler dah dapat pndah balik kg halaman nie...takyah pikir2 nak balik kg tiap2 bulan....hehehehehe


ok...buat my laling....kikikiki...malam sabtu nanti kiter tido samer2 yer...byee.......

banting dalam memoriku.....kikikikiki

Friday, June 17, 2011

DraMa NoRa eLeNa DaH HaBiS PuN........

Hai semua........


akhirnyer dah habis pun citer nora elena nie....hepi jer tengok ending die semalam....tapi aku rase macam terkejor2 pulak jalan ceritenyer...maksud aku,semuenyer cepat...maklumlah semalamkan episod last.....so...kene rushingla kot jalan ceritenyer...walaupun cepat ke hape...namun aku tetap happy tengok ending die semalam.....habis dah fenomena giler yang melanda aku....hehehehe....kalau tak dalam kepale hotak nie...asyik2 'NoRa ELeNa' jer....kuikuikui....



babak last semalam bab paling cemas mase eyzone senget tue campak baby dari tingkap....seyes aku cakap....meleleh air mate aku.....kikikikiki...nasib baikla bile SetH tengok rupe2nyer anak patung...waduh2...cemas giler aku....dalam novel eyvone mati accidentkan...tapi hokeyla semalam die kene tangkap sebab die larikan anak seth...tapikan citer tue xbgtau pulak si Dila housemate si Nora tue camnerkan....hehehehe...sebuk pulak aku nie...Dilakan suke dekat Amir...hehehehe...kot2 ade Nora Elena 2 kot pasnie...kikikiki...


pagi nie dekat ofc jer....semue org sebuk cite pasal last episod Nora Elena semalam....kikikiki...aku jer dari pagi sampai ke petang tak sudah2 cite bende tu jer dekat kawan2...hehehehe....tapi ade lagi citer best lakonan si Aron hari ahad nie...tajuk staza cinta....aku suke kalau aron nie belakon jadi baik...tak suke die lakon watak jahat...hehehehe...banyakla songeh aku nie yer....mau kene pelangkung dek hubby aku nie puji lelaki lain...hehehehe..ampun....

jom kite tengok gambo2 nie yer....pasni aku mesti rindu giler dengan citer nie......



mase nie EiD dapat naik pangkat..tapi die bengang giler jer dekat Seth
sebab die tahu konon2nyer Seth tu nak rampas tunang die....
EiD yang sbenanyer suke dengo ckp eyvone tue....

 pertemuan amir dgn seth setelah sekian lame tak jumpe...amir jadi polis..
dulu die jahat...sampaikan nora tuduh amir yg rogol die...

 nora marah giler bile amir sebuk jer nak tanyer itu ini...
sian amir..dulu mase dekat kg memangla die jahat...

mase niela EiD terjumpe baji SeTh dlm rumah Nora...die baru ingat yg baju
tu present yg die bg dekat SeTh...lagi marahla EiD nie...mase tue jugak
die cakap NoRa xlayak jadi wife diela haperla...
last2 ko jugak yg merane...hehehehe

 babak nie...mate bertentang mate dekat kedai bunge....
''awak norakan..asal kg mersing johor..''

mase nie..SeTH dtg ofc Nora...
nora marah seth bgtau die tak suke seth dtg ofc die...rupe2nyer
Boss nora yg suruh dtg....kikikikiki....

 akhirnyer kahwin jugak seth dgn nora......


Malik buat lawak tangkap gambo sendiri...hehehehe...

mase nie Nora dah tahu saper dulu orgnyer yg rogol die.....



romantik jer SeTH...bnyk betul bungekan....hehehehe



lepas nie pasti aku rindu giler dengan citer NoRa eLeNa nie....macam aku rindu dengan citer Boy over flowers tue.....aku nak downlodlah citer nie pastu aku nak simpan...hehehe...pasni bile rindu citer nie bolehla aku tengok....kikikikiki

Thursday, June 16, 2011

HuBBy WiTH BaBy aMzYaR......

Hai semua................


tak sabo nak tunggu last episod drama nora elena petang nie......aku akan buke puase petang nie depan tvla tengok gayernyer...hehehehe....tapi memang pun aku buke pose asyik duk depan tv minggu nie....bini saperla yg buruk perangai nie...hukhukhuhkhuk

Alhamdulillah minggu nie aku derect pose jer...ganti puase dah habis lamer dah....hikhikhik...lamerla sangat yer...rasenyer baru jer bulan lepas habis....kali nie aku sajer jer pose derect...yang sbenonyer aku nak kurangkan makan sikit...so baik aku puase sekurang2nyer bolehla aku carik pahale pose pada bulan rejab niekan....mudah2an Allah memberkati ape yang aku lakukan nie....aminnnn....

minggu mase aku tido rumah mak aku,kebetulan anak sedare aku yang si amzyar tue ade sekali....lame dah tak nampak amzyar....cumel dan semakin cumel si amzyar nie...tapi badannyer macam dah susut sikitla....walaupun susut tapi pipinyer maintain gebu....cam pipi Cik 'J'nyer...hehehehe.....

pasal aper nie.....hehehehehe...amzyar tarik telinge cik leh yer.....

dua2 nie tido ke haper nie?

sayang sgt dekat dua org nie...!!!!!!
si pipi gebu yang kami rindu sangat2.....

Wednesday, June 15, 2011

HuBBy HaNTaR PeGi OfC vs ReZKi DaRi Allah...SyUKuR.....

Hai semua.......


hari nie aku kene hantar oleh En hubby pegi keje....yahooo....bestnyer sesekali kene hantar pegi keje...tapi yang tak bestnyer pun banyak jugak....yerla...lame benor terpakse tunggu En hubby dekat ofc nie...hurrmm...maklumlah hubby habis sekolah pukul 6 kan...huhuuhuhu.....janganla aku lewat sangat sampai rumah petang nie....Nora elena woi petang nie....esok dah last episod.....uwaaaaaa...itu mase aku taip petang tadi...story tak habis...now aku dah lame sampai rumah....kikikikiki


sambil2 tunggu hubby sampai dan aku pun tengah boring2 nie....layan blog jap ok jugakkan...takderla aku boring sangat....dekat ofc ramai dah orang dah balik...tinggal 2-3 orang jer....tadi aku dah call hubby boleh tak kalau hubby keluar awal sikit jemput aku?hehehehehe....lemas woooo sunyi2 nie dekat ofc...pikir negetive jer hotak aku nie....wat mase nie dekat ofc aku masih ade lagi kawan2 yang sudi menemankan....kikikikiki.....


oh luper nak share....Alhamdulillah keatas rezki yang Allah telah bagi pade kami....syukur sangat2...minggu lepas hubby aku hilang die punyer wallet....kesian hubby....ic,kad bank dan paper2 yang ade dalam tue semuenyer hilang....sian betul dekat hubby...aku tengok hubby tenang jer....kalau nak tahu, duit dalam wallet tu pun adela jugak dekat2 RM500 hengget.....bg yang kaye raye memangla cakap ala bukan banyak pun...tapi bagi kami?hohohohohoh....tapi hubby redha jer, die kate bukan rezeki die...kalau aku mesti dah menangis2 pastu sebukla jumpe saper2..konon2 boleh dapat balikla bende2 yang hilang tuekan....


kalau korang nak tahu hubby aku.......Ya Allah die cool jer...cumer adelah suare2 sedihkan...tapi riak muke tetap cool...hubby ckp..''takperla mungkin org yg jumpe wallet abg tue...orangnyer tengah susah...takde duit nak beli paper...kot2 nak beli susu anak ke..nak beli barang2 dapur ke?....''..takper abg ikhlaskan dah...dan memang abg sendiri yang cuai....''...eeee senangnyerla hubby aku nie.....pastu siap ckp lagi...nie adelah ujian untuk abg....kalau aku mesti dah sumpah seranah dah saper yang hambik wallet aku tue.....hehehehe...ituelah perempuankan...cepat sgt emosinyer....


Alhamdulillah.....3 hari lepas kami dapat rezki yang tak disangke2.....syukur padamu Ya Allah....hubby aku dapat benih anak pisang...banyak pulak tue....600 batang benih anak pisang abu daripada pejabat pertanian......terkejut benor hubby aku.....maklumlah...600 batang benih anak pisang...banyak tue....siap dengan baja lagi...kalau nak beli anak benih pokok pisang,1 pokok mau jatuh dalam rm1.50sen kater hubby....ikutkan selame nie hubby aku tak pernah ade ape2 urusan pun dengan pejabat pertanian....tuela aku pun macam cayer tak cayer jer bile hubby bgtau....aperpun Alhamdulillah dan syukur sangat2 pada Allah....


aku berdoa agar lepas nie ade pulak rezki kami untuk dapat cahayamata....doakan kami yer.....betulla hubby selalu ingatkan aku....''Allah tak pernah mungkir janji cyg...tapi selalu kite sebagai manusia nie yang selalu mungkir janji''....Allah bagi ujian nie sebab die tahu kite boleh hadapinyer...dan setiap ujian yang Allah bagi tu sbenarnyer Allah dah tetapkan dan nanti Allah akan beri sebuah ganjaran bile kite redha dengan ujian yang Allah beri pade kite....cume kite perlu sabar dan sabar yang banyak2.....hubby selalu ingatkan aku cam gitu....


InsyaAllah rezki anak pisang tu hubby akan dapat minggu depan dan bolehla start tanam minggu depannyer......hubby cakap...abg hilang duit dekat RM500 tapi Allah bagi rezki dekat abg dengan nilainyer yang banyak2 sangat...takkan habis2 rezeki tue....Alhamdulillah dan syukur atas rezki yang Allah telah bagi pade kami.....Terima kasih Ya Allah....lepas nie bolehla aku tolong hubby aku dekat kebun...ececeh...cam berani sangatla aku nie masuk kebun....nampak jer pacat kang...dah aku menjerit2 tak sudah2 pulak nanti...walaupun pacat tue kecik dan cute tapi tahap aku jerit2 udah macam pacat tue samer besor macam aku jer.....hehehehehe.....


buat en hubby yg kusayangi....aperpun yang en hubby akan lakukan sayer sebagai isteri akan sentiase menyokong sepenuh hati usehe murni en hubby....pasni nampaknyer sebukla yer en hubby...pagi jenguk kebun pisang dan tengahari kesekolah pula....Terime Kasih Ya Allah kerane beri rezeki ini buat kami......syukur.....


tak sabo nak tengok hasil tanaman pisang hubby cam gini......
mudah2an berjaye wahai en hubby....love u....

Tuesday, June 14, 2011

GeMPa DaN GeGaRaN.....

Hai semua......


pagi nie 2 kali rase gegar dekat ofc....kali pertama pagi tadi jam 8.15pagi....mase tue aku tengah duduk cantik jer dekat kerusi sambil on pc...sedang aku lena duduk2 tue...tibe2 badan aku bergoyang...aku bgtau dekat kwn sebelah aku...rupe2nyer bos aku pun terase goyang...


bos terus bgtau suruh kelua dari ofc...aku aper lagi cepat2 keluar dan cepat2 capai handbeg sambil cepat2 keluar dari ofc...aku tengok org lain xde pulak bawak handbeg...aku jer....hehehehehe.....sempat jugak yer nak capai handbeg aku nie....walah2....


rupe2nyer dekat sumatera utara ade berlaku kejadian gempa bumi....2 kali aku rase goyang....kali pertame tue takla kuat sangat rasenyer...tapi pukul 11 gegaran dan goyang kuat sikitla...rupe2nyer yg kali ke2 nie 5.7skala ritcher...patutla kaki aku goyang giler tadi....pastu aku cepat2 tpn hubby....hurrmmm...hubby siap ckp lagi...sini hujan lebatla cyg...abg tak rase ape2 pun....aduh mesti lena tido atas katil tue...bestnyerla cam hubby aku tue...tghari baru gi mengajar...aku?pagi2 dah keluar rumah...petang baru sampai rumah....

TQVM FoR cHoCoLaTe OdeR....

Hai semua............


tqvm sebab orde chocolate dari saye....harap puas hati yer....tema chocolate pink + purple...time kasih yer puan junaidah....chocolate nie nak dibawak ke perlis untuk abang ipar beliau.....

selamat pengantin baru buat pasangan nie.....




 chocolate yg telah siap di hias....tqvm for oder...

Monday, June 13, 2011

DraMa 'NoRa eLeNa' YG aKu SuKe....

Hai semua..............


Dah start aku punyer penyakit sawan nie....biler hari isnin mulela penyakit aku dtg...ubatnyer memang xde jual dekat klinik....ubat penyakit aku nie hanyer jual dekat tv3 jer....hehehehehe.....


hari nie punyer episod memang sedihla....tadi aku memang nak feeling habis tgk Nora Elena tapi sebab MIL pun samer joint tengok skali tue yg aku tak berape nak feeling tue....tapi episod tadi memang sedihla....nanti aku nak layan balikla dekat www.tonton.com...kalau nengok sorang2 memang meleleh air mate...episod2 lepas aku tengok sorang2 tue yg aku feeling habis tue....


kalau tak silap minggu nie habis cite Nora Elena tue...alamak...!!! tinggal 3 hari jer....uwaaaaa....episod tadi memang sedih la....episod 21kan...Nora terjumpe rantai die dekat dalam bilik seth....biler die2 ingat2 rupe2nyer tue rantai die yg putus mase 10 tahun dulu mase die kene rogol....dan Nora tahu tahu sethlah orgnyer yang telah rogol die mase zaman die sekolah dulu....mati2 dalam hotak die si amir...sian amir jadi mangse fitnah....


yg eyzone lagi dasyat...tak sudah2 nak goda si seth tue...eeeeee..geram betul aku tengok si eyzone tue...mengade2 jer lebih...cume yg aku geram tue...mase si eyzone datang rumah seth nak mintak sign seth boleh pulak eyzone ambik kesempatan urut2 pulak si seth...yg seth tue pun satu naperla kasi jer badannyer tu diurut2.....bengang jer....!!!tak sabo betul aku nak tunggu cerite esoknyer pulak...


tapi kesiankan tengok muke seth tadi...sedih giler die biler si Nora keluar jugak dari rumah tue...pastu lagila bile die dapat tahu yg Nora telah pregnant....uwaaaa...sedihnyer mase tue....kesiankan....memang terbaikla drama nie....buat emosi aku betul2 terganggu....kikikiki....

mase nie tak silap episod Nora dan Eid macam dah dingin
 jer hubungannyer..

handsome jugak si seth nie yer...tak boleh puji lebeh2 nanti mau kene pelangkung
dek Hubby aku kang...hehehehe

mase nie si seth dtg jumpe family si Nora Elena.....


episod nie...si seth suruh eid ikut die gi jumpe client... 

sebuk jer si eyzone asyik nak gode2 jer.....


SeSuaTu YaNG BeRBeZa...SoFaZ(NoRa eLeNa)

SOfaz * SeSuaTu YaNg BerBeza

 
Ada sesuatu yang berbeza,
Saat ku lihat senyum manis mu
Ada sesuatu yang tak bisa ku ungkapkan
Saat ku bertemu dengan dirimu

Satu keinginan terpendam di hati
Bermain di dalam rahasia cinta ku
Ku berharap tulus cinta ini
Akan jadi kenyataan dalam hidupku
Bukan hanya mimpi dalam tidurku
Semoga tuhan mendengar doa ku
untuk cinta ini

Mungkin ini semua hanyalah perasaan
yang singgah dan pergi meninggalkan ku
Satu keinginan terpendam di hati
Bermain di dalam rahasia cinta ku

Ku berharap tulus cinta ini
Akan jadi kenyataan dalam hidupku
Bukan hanya mimpi dalam tidurku
Semoga tuhan mendengar doa ku
untuk cinta ini.......

 

'NaM RooD' SpeCiaL IKaN SiaKaP.....

Hai semua.........


perghh....sabtu semalam aku masak 'Nam Rood' dekat rumah mak aku...aku masak gune ikan siakap...masak 'Nam Rood' memang sedap kalau gune ikan besor2 nie....aku tahu masak Nam Rood nie pun dari hubby aku....die yg aja aku masak Nam Rood nie....tue biler menu tu aku masak dekat rumah mak aku,family aku benor2 suke....


petang jumaat tue hubby dan abgnyer gi memancing dekat kolam ikan sg apong...yang bestnyer hubby aku dapat 2 ekor ikan siakap...1 ekor hubby suruh aku bawak gi balik rumah mak aku...maklumlah rumah aku tengah ramai adik beradik aku kumpul....so siang tue kakak aku suggestkan suruh ikan siakap tue masak 'Nam Rood' jer.....kakak aku siang ikan aku masak jer...aku mane reti siang ikan besor2 nie...payah benor nak siang ikan besor nie...kalau dekat rumah MIL selalu memang hubby aku yg siang ikan besor2 nie....ok jom kite tengok camner care nak masak 'Nam Rood' nie...


Bahan-bahan yg diperlukan......

1 ekor ikan siakap/paper jerla jenis ikan
4 biji bawang merah
7 biji bawang putih
3 batang serai
2 biji buah tomato
3 biji bawang besar belah 5 atau 6
10 biji cili dipotong2
 2 sudu sos tiram
5-6 biji cili padi(kalau nak pedas bubuhla banyak sikit)
 sedikit ikan bilis


nie die bahan2 yg diperlukan utk masak Nam Rood nie
perlu ade ikan...kalau x xkan nak gune kerang kot...hihihihih


 buah tomato & bawang besar kene potong cam gini yer...

serai dan cili kene buat cam gini tau....
 pastu kite teruskan lagi dengan sesi bagaimane nak memasaknyer pulak yer...yerla bahan-bahan semuenyer dah adekan...jom tengok macam mane nak masak pulak yer....


ikan siakap yg telah siap digoreng....aku memang suke ikan nie di potong2...kalau nak makan xdelah susah sangat nanti...yang lagi bagus takdelah cuil sane cuil sini...hehehehe

bawang merah+bawang putih+cili+bilis tumbuk sampai lumat yer... 

bahan yg telah ditumbuk tadi bolehla di tumis sampai agak2 garing yer... 

bile dah garing bumbu tadi bolehla masukkan sikit sos tiram yer....

bahan tumisan yang telah dicampur dgn sos tiram...

masukkan bawang besar yg telah dibelah2 tadi...agak2 layu x layu sangatla..pastu masukkan air sedikit eik...

masukkan jugak serai,air asam jawa sikit

last sekali masukkan buah tomato...pastu rasela kalu kurang garam yer letak garam...kalau kurang gule letakla gule....

jadi dah kuah 'Nam Rood ikan siakap'memang sedap giler...!!!!
pastu siram dekat ikan...sedap tau...tak caye tryler....

siap dah care camner nak masak Nam Rood nie...memang sedapla...kalau tak cayer korang tryla...memang terbaikla rasenyer...sebab die ade rase pedas2 dan masam2 manis sikit.....ok...selamat mencube.....

aKTiViTi BuDaK2 MaSe CuTi SeKoLaH......

Hai semua..............


wow ikutkan entry kali nie aku kene buat mase cuti sekolah hari tue...yerla entry dekat atas tue pun pasal aktiviti mase cuti sekolahkan.....hehehehe...yerla disebabkan mood aku masih lagi dibuai2 dek 'nora elena' tu yang satu hape pun citer semue terbengkalai....


cuti sekolah 2 minggu tue....rumah MIL aku dipenuhi dgn anak2 sedare sebelah hubby aku......lagipun ade jugak adik beradik hubby aku yg jadi cikgu makenyer biler dah cuti panjang tue anak2 mereke lebih gemo bertandang ke rumah nenek diaorang...aku lagilah suke bile ramai2 nie...xdela sunyi sangat rumah tue....hehehehe...


so bile dah ramai2 tue banyaklah pulak aktivitinyer...dah penat main ps2 dekat atas,diaorang turun bawah pulak...sambung main dekat bawah pulak....mase aku balik dari keje tue,aku tengok budak2 tue dah dekat bawah rumah...siap berlari2 lagi...rupe2nyer diaorng main bola sepak...bukan budak2 jer...hubby aku pun main jugak...hehehehe...hubby aku kire kaptenyerla tue...lagila diaorng suke bile pakcik diaorang joint sekali....kikikikiki...


dah habis main bola sepak tue...diaorang main game lain pulak....yang nie aku best jer tgk diaorang main game nie...diaorang main game baling kasut...dulu aku mase kecik2 suke benor main game nie....sebab tue aku snap gelagat diaorang main game baling kasut nie.....

jangan gadoh2 yer........main elok2 yer...

kasut dah ready disusun...tungu pihak lawan baling dan kasi jatuh....hihihihihi


si iqah saiko pihak lawan supaye jgn kasi jatuh kasut tue....hehehehe...iqah2...

oit..oit..naper pulak tue....

sekarang nie cuti sekolah pun dah habis....sunyi jer rumah MIL....bilerla diaorang nak datang lagi yer....biler ramai2 nie...makan aper pun sedap dan habis jer.....bile bab2 makan nie terase lapo pulak...hari nie aku pose...tak tau nak buke ape nanti....yg pasti nanti nak singgah jap gerai jual kueh....nak beli kueh sikit untuk buke nanti......