BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Terima KaSiH PaDa YaNg SuDi SinGGaH DeKaT SiNi...SiLa TinGGaLkaN JeJaK aGaR DaPaT KiTeR Ke SaNe NaNtI..SaYanG KoRanG SanGaT2...

salji

Pages

JoM FolloWer DeKaT SiNi....

klik


Wednesday, March 30, 2011

BuaH StraWBeRRy....SeDaP...TQVM

Hai semua........


hehehehe....saje aku nak kongsi pasal buah strawberry nie.....mcmla korang tak penah rasekan....aku bukan hape cume teruje giler sbb baru dapat mkn buah nie...bukan xpenah mkn...rasenyer dh lame x mkn buah nie..adela dekat 1 tahun jugak....siankan daku.....lagi2la sebab buah tue org yg bagi...lagi teramatla terime kasih sgt2 atas pemberian tue......


Dulu mase kawen teringin benor nak buat hantaran buah tue, semuenyer buah strawberry....tapi yerla dekat sg besar mase tue mane ade sgt buat tue...kalau ade pun sikit jer...die yg best kalau yg besar2 pastu segar2 buahnyer....pergh...cantik jer...lagi2 warnenyer yg merah2 tuekan....


tapi walaupun aku x gune buat strawberry tapi aku gune jugak buah epal....gune epal sahaje....epal hijau..sebab tema aku warne hijau...hehehehe...ewah..ewah..melalut2 plak aku yer.....


kalau korang nak tahu....buah strawberry yg aku dapat tue....aku melantak sorang jer...hubby aku mkn sikit jer...x sampai 1 biji pun....sian en hubby mkn sikit jer(yg sbenarnyer die x gemo tue yg aku pepah sampai habis tue)...tapi rasenyer memang lazatla..manis jer...sebab tue aku mkn x berapa nak hingat...hehehehe.....


memang lazatla buah nie......




Tuesday, March 29, 2011

TQVM FoR CHoCoLaTe OreO OrDeR....

Hai semua.......


Alhamdulillah rezki lagi tuk kami.....tqvm yer sebab sudi orde chocolate oreo dgn kami......



TQ For ChoCoLaTe Oder FrOm SaBaK BerNaM....

Hai semua.......


Minggu lepas aku sebuk menyiapkan chocolate oreo utk custeme....balik keje jer trus aku buat chocolate oreo........Alhamdulillah rezki yang Allah bagi....terime kasih yer dan harap berpuas hati.....


tqvm yer kak ajiah from sabak......


SpeCiaL LunCH MeNu aHaD @ RuMaH My MoM...

Hai semua.........


saje nak kongsi same2...ahad semalam lepas aku balik dari kenduri aku singgah rumah mak.....sbenanyer mak aku suruh makan tengahari same2 dekat rumah....


yerla aku pun dah lame x jenguk dan makan same2 dgn emak aku....mcm jauh jerkan aku duduk...sampai jarang2 sgt aku jenguk mak aku...ish...ank haperla aku nie.....ingatkan mlm ahad tue nak tido rumah mak....xperla minggu depan jerla.....


walaupun perut dah kenyang makan dek kenduri....tapi layanla jugak menu dekat rumah mak...lagipun atas permintaan emak aku....aku kene masak ikan siakap 3 rase....hahahaha....


menu memang bnykla jugak....kakak aku masak asam pedas,sayur goreng,ayam goreng rempah dan menu dari aku...ikan siakap masak 3 rase.....xde saper pun dekat rumah....hanyer aku n hubby...pastu family abg aku....pastu adik yg bongsu tue....xderla saper2 pun yg balik....cume adik aku jerla yg tiap2 minggu mesti balik punyer.....


siap masak....banyak doa kejap n makan....aku memang mcm malas nak mkn...yerla perut dah kenyang...giler hape nak mkn lagi...tapi aku still ratah2 jugak ikan dan menu yg ade....



ikan siakap 3 rase versi jawe.....hehehehe


hehehehe...jom layan.....

Monday, March 28, 2011

1 HaRi wif BaBy aMZaR....BeST...

Hai semua........


Baru bekesempatan nak hupdate cerite...ceh..mcmla aku sebuk sangat....ni baru lepas wangi2 makenyer aku hadapla duk depan pc jer sambil menuggu en hubby balik dari masjid n tunggu nak makan....hehehehe

nie aku nak citer pasal axtiviti aku hari sabtu semalam.....kebetulan hubby aku xde dekat rumah...die gi lawan mancing dekat ampang wif best frendnyer....aku xkanla nak hikutkan...so aku duk jer rumah dgn MIL...sian tau aku....malam tue aku tido tanpe suami disisi....ele2 cam ngade2 plak aku nie...


kebetulan pagi sabtu tu abg aku telepon mintak tolong jagekan anknyer yg baby tue....sebelum tue aku dh hint2 dekat SIL...kalau die ade aja kelas tuisyen sabtu dan ahad mehle bg baby amzar tu aku jage xyah anta rumah pengasuh.....hehehehe...xmalukan aku...eeee...xkesahla ape korang nak ckp...tue ank aku jugakkan...walaupun x melahirkannyer...hehehehehe.....alamak telebih sudah....


kul 10 lebeh abg aku anta baby amzar.....best giler aku...kat rumah aku dgn MIL jer....sampai2 jer..aku main2 kejap dgn baby amzar...pastu buatkan susu....dah kenyang minum susu..aku buaikan die....eeee...bestla sgt2 xdapat aku bayangkan akalu aku ade anak sendiri nanti....biler baby amzar dah tido tue....aku pun sebukla...sidai baju....iron baju hubby tuk stok 1 minggu...yerla konon2nyer mcm2 org ade ankla tue...mase die tido barulah kite boleh buat keje.....seyes aku ckp...memang cepat jer tgn aku buat keje....


ceh.....puji diri sendiri pulak....sambil2 baby nyenyak tido..aku siang sayur..kupas bawang n rendam ikan...hehehehehe...rajin x aku?bile celik jer baby amzar tue....aku main lagi dgn die....pastu sambil bg susu lagi aku curik2 masak jap dgn MIL...tapi baikla baby amzar tue...tak meragam pun....hehehehe


dalam pkul 5.30 ptg...bapak n mak baby amzar dtg....woooooo...sedeh jugakla..tapi aku tahan beb....yerla bukan ank akukan....hehehehehe...aperpun...syg gilerla dekat baby amzar nie.....

baby amzar....lenenyer die tido....


hehehehe...sudah tukar baju pun die.....
ait...seronok bile agah die....hehehehe...



aiR KeLaPa MuDa @ PaSiR PeNaMBaNG K.S'GoR...

hai semua...........


hahahahaha...saje tepek story yg dah basi.....tapi lantakla ade aku kesah.....ish..ish...xbaik aku ckp camtu....sori eik.....

saje nak kongsi...mase aku balik dari tgk ballon @ putrajaya hari tu....aku n hubby singgah jap dekat pasir penambang kuala selangor....al-kisahnyer sambil nak carik ikan segar yg ade dekat situ....tapi memang terbaikla ikan dekat pasir penambang tu...cantik2 giler ikannyer...segar jer aku nengok.....tapi aku xsempatla nak snap gambo ikan yg segar bugar tue....hehehehe...


lepas selesai carik ikan, kami minum pulak air kelapa muda dekat depannyer....ade 2 tempat tau...1 tempat yg jual org cine...lagi 1 yg jual org melayu.....korang jgnla pegi tempat org cine pulak yer...masaalah tu nanti....huahuahuahua......

memang bestla air kelapa muda dekat situ....siap kiteorng pakej makan laksa sekali....laksa die yg best kurus jer jenis laksanyer...kuah memang mantapla...tapi sygnyer lupe nak snap gambonyer...rase memang tip topla...x cayer korang try eik......

memang layanla air kelapa mudenyer....hehehehehe


slurpppp....hehehehe.....sedap jer yer.....

Friday, March 25, 2011

BaLiK LeWaT HaRi Nie.....

Hai semua.........


hehehehe...now jam dah menunjukkan pukul 5 pun...tapi aku masih lagi stay kat ofc...sbenanyer hari nie hubby aku hantar pegi keje...selalu memang aku drive sendiri tapi hari nie hubby aku hanto.....ececeh....cam ngade2 jerkan...eeeee.....ala xperkan skali sekala......tapi yg jenuhnyer akula....lame kene tunggu...pukul 6.30 hubby baru habes sekolah....makenyer dekat pkul 7 la aku kene stay dekat ofc nie...xde hal la....


heheheeh...sbenanyer ptg nie aku kene hanto jugak coklet tempahan custeme from sabak utk majlis wedding anknyer pada hari ahad nie....kikikikiki..itu agenda utamenyer...bukan aku x boleh hanto sorang2...tapi yerla..lagi best kalau sesamekan....psssttt..lagipun mlm nie aku kene tinggal dekat rumah....uwaaaaaaaaaa


ptg nie nak dating2la bedua...pastu makan2 jap nanti....sedehnyer en hubby xde dekat rumah...makenyer xderla kwn aku mlm nie...yg sbenanyer xde kwn tido....uwaaaaaaaa....sedeh tau.....hubby ade pertandingan memancing dekat ampang....kenapa ko tak ikut???ngeeeeeee...malehla cam busan jer..hubby aku pun gi dgn kwnnyer...xperla aku doakan dari jauh jer....lagipun bnyk bende kene setel...nak lipat baju yg dah 3 bakul menimbun...pastu nak basuh baju....maklumlah 1 minggu nie baju langsung x lipat sebab daku sebuk buat tempahan coklet....


eeee..boringnyer duk ofc nie...mesti lame lagikan...ade lagi 1 jam lebeh sikit hubby nak sampai...uwaaaaaaaaaa.....xperla layan blog japla....




gambo lame tapi still face busan jer..tu yg tepek dekat sini tue.....



eh lupe pulak aku nak share...tadi lepas solat kami semue melantak durian.....durian from taiping....sedap giler...lemak2 jer rasenyer....memang terbaikla....lagi2 buah barukan...susah jer nak bukak buah durian tadi....pade be ziha maceh yer banjer durian(kwn abi be ziha jual dekat sekolah so be ziha beli skali tuk banjer kwn2 dekat ofc)....



memang terbaikla.........nyum...nyum..nyum...




Thursday, March 24, 2011

NaSiHaT DaRi UsTaZ........

Hai semua.......


Minggu nie mate sgt letih jer...kalau tido malam jer tak sedar dah...tejage jer mesti dah pukul 6pg....rase mcm baru jer skejap tido.....minggu nie daku letih sikit....balik keje jer rushing nak buat coklet pulak...ade custome order from sabak jer.....200 biji choclate oreo....

Alhamdulillah rezki yg Allah beri ade kami....penat memangla penat tapi enjoy jer buat chocolate nie sbb ade my laling sudi tolong....hehehee.....

tadi sedang2 aku duk kemas2 kaunter aku....ade seorang ustaz datang dan ustaz tue jugak merupakan imam masjid, dtg kaunter aku.....ustaz tu memang kenal aku pun
(now die dah lame pencen pun)....hehehehe....die dtg ofc aku sebab nak matikan setem.....so lepas jerk matikan setem die dtg gi tempat kaunter aku pulak.....


first2 yg die tanyer.....heheehhe..biaserla....disebabkan aku semakin bertambah cumelskan....so soalan pertame mesti tnyer pasal aku sehat ke idak...wakakakaka

Ustaz  : 'anta(dlm bhs arab tau maknenyer 'kamu')sihat?'

Aku   : ' Alhamdulillah ustaz....semakin sihat..'
(sambil buat mimik muke senyum sampai ke telinga)

Ustaz  ; ''alhamdulillah sebab tu ana tgk anta semakin sihat...''

Aku   : ''ke....ustaz nak ckp saye semakin semangat...?''
(ele..ustaz tue nak ckp aku gemukla tu sbenanyer....hehehehe..xbaik buruk sangke dekat org)

Ustaz : ''ke situ pulak anta nie"....

Aku  : ''hehehehehe...(mcm kerang busuk jer aku)

Ustaz  : 'Berapa org dah cucu saye?'......(hehehehe...cucula pulak ustaz nie)

Aku    : 'Allah belum beri lagi saye rezki tu ustaz....'(nada sedih mase nie)

Ustaz  : ''masih lagi pengantin barula nie.....''
(dah nak masuk 4 tahun...masih lagi pengantin baru ke?heheheheh)

aku  : ''ntah bilerla ustaz saye nak dapat rezki tue?''......

Ustaz  :''insyaAllah...rezki utk anta sekejap lagi....''
tapi jgn anta selalu mengeluh dgn ujian nie''....

aku  : ''kadang2 mcm tak sabar jer ustaz...''

Ustaz : 'anta kene sabar...dan anta kene betul2 sabar...anta dan suami adelah org yg terpilih oleh Allah untuk menerima ujian ini'...
(mcm tuela lebeh kurang ayatnyer....nak ingat bulat2 baik aku rakam jer tadikan hehehehe)

Aku   : 'tapikan ustaz....kadang2 sedihla ustaz...sedih sgt2 tgk org lain semue dah ade ank2...kami masih belum lagi'...(mase nie aku dah nada sedih dah)

Ustaz  : 'insyaAllah.....ape yg selalu Allah tu beri ujian untuk kite, semuanyer ade hikmahnyer'...tapi anta dan suami kene betul2 bersabar''.....
(sambil ustaz ade kluakan ayat al-quraan)

Aku  : 'saye bukan ape ustaz...lagi2la org tanyer2 nie....pastu tanyer bab2 anak nie cepat jer sensitif ustaz....''

Ustaz  : 'manusia nie...Allah beri nikmat dan ujiannyer berbeza2''....''ape yg Allah beri sekarang pade anta semuenyer adelah rezki...jgn ckp anak jer rezki...semue yg anta ade semuenyer adelah rezeki...contohnyer...sekarang anta dah kawen...suami anta adelah rezki yg Allah dah turunkan untuk anta...bile anta dah kawen...sedare mare sebelah suami adelah keluarga anta...itu pun rezki...sebab semakin bynk sedare mare antakan...
(kebetulan mase tue handphone ustaz berbunyi)....

Aku   : 'hehehe...(mcm kerang busuk jer aku nie)

sambil2 tu jugak ustaz tu ade bg ayat.....die suruh aku amalkan setiap lepas solat 5 waktu......aku nak share jugak dekat hubby aku  n suruh amalkan ape yg ustaz tu bagi dekat aku tadi....

Ustaz  : 'anta kene ingat nie....sesungguhnyer hanya Allah sahaje yang mengetahui yang terbaik untuk anta dan suami anta.... Allah berikan ujian ini kerana tahu anta dan suami boleh menghadapinya....''
(seyes mase nie memang aku sebak giler bile ustaz nie ckp mcm tu tadi, lebih kurangla ayatnyer camtu tapi ade lagi aku luperla)

Aku  : ''terime kasih ustaz''...doakan tuk kami yer ustaz supaye dapat anak yg soleh dan solehah nanti...''

Ustaz  : ''InsyaAllah....anta mude lagi jgn cepat putus ase''...

Betul la ape kate ustaz tadi....semue yg aku adelah rezeki...walaupun rezki anak tu pun belum aku dapat lagi...tapi aku ade rezki lain...aku ade suami...aku ade saudare mare yg ramai..aku ade kawan2 yg ramai...semue tue adelah rezekikan.....barulah lege hati aku.....


hubby aku pun selalu ingatkan aku.....tapi yerla aku nie memang cepat sgt sentapnyer....so skrg nie aku kene bnyk2 bersabarlah.....terime kasih kepada insan2 yg selalu memahami situasi aku dan suami....



doakan kebahagiaan kami selamanyer......


Wednesday, March 23, 2011

HuBBy DaN KoMeNNYeR.....ngeeeeeeee

Hai semua.........


Alkisahnyer hari tu hubby aku ade komen sikit pasal blog aku....ececeh...hubby aku nie komen2 plak....ke hubby aku nie jeles sbb cerite pasal die xde langsung dlm blog aku nie...hehehehe....


sebenanyer hubby aku suh letak cite die pasal die dgn pancingnnyer kot....eeee...aku manela tahu sgt nak citer bab2 pasal pancing2 nie..yg aku tahu bile dah dapat ikan tu maknenyer dapatla ikan tue....hahahahaha.....nantila yer en hubby,kite buat citer pasal pancing dari mule nak beli alat2 pancing sampaila dapat ikan....ok x?


berbalik kepada cerite asal...hahahaha...sbenanyer hubby aku nie ade komen sikit pasal aku punyer blog....hubby aku ckp kenape ayat dalam blog aku tue,ade perkataan2 yg mcm ayat2 dalam sms jer....jenuh aku tanyer mcm mane perkataannyer tue?....sbg contoh aku selalu gune perkataan ''seyes''...seyes merujuk kepada seriuslakan...tapi hubby aku ckp...'ejala betul2....nanti kalau kawan2 abg nak bace senangla diaorng faham''....aduhai somiku ini...agak2 ade ke kwn en hubby nie nak bace blog aku nie...hihihihihih


'ala abg...dieorng tak bace pun xperla'...sbb wujudnyer blog nie hanyer sekadar mengisi mase lapang dan sebagai luahan rase yg selalu ade dalam
 'HATI AKU'.......ish..ish...perkataan 'luahan rase' tu kalau hubby aku bace mau kecik hati die nanti.....aku nie memang cepat penyentap orgnyer...tu yg kadang2 cepat perase...xkesahla ape pun...pening laki aku ni dgn peel bininyer....tapi cepat hokey balik...


sbenanyer melalui blog aku boleh citer mcm2 tanpe had....seronok jer aku rase....org kate ade memory2 yg indah yang boleh kite simpan dan akan ingat sampaila ank cucu kite nanti......insyaAllah kalau aku dikurniakan anak nanti....dapatla anak aku bace nanti cerite pasal aku dan hubby dan cerite2 menarik yg aku lalui....jauhnyer aku berangan yer....mudah2an...aminnnn


hahahahaha...dan kepade en hubby nanti wife kamu nie tukar mane2 perkataan yang agk2 x faham tu yer....heheheheeh....


saje tepek gambo nie...mase nie hubby sebuk nak cium pipi aku yg cumels...hehehehe






Tuesday, March 22, 2011

TemPaHaN cHocLaTe OreO LaGi....tqvm...

Hai semua......


Alhamdulillah rezki semakin bertambah....kali choclate oreo pulak...dengan tema ape2 aje yg penting warne warni...tqvm customer from sabak.....


choclate oreo.....tqvm


TemPaHaN ChoCLaTe LaGi....tqvm

Hai semua......


Alhamdulillah...rezki dtg lagi...terime kasih pade customer yg sudi orde dari aku...hehehehehe....


tqvm yer.....



FesTiVaL BaLoN@PuTRaJaYa vs SToRy......

Hai semua................


kejap jer cuti 2 hari dah habes.....ngeeeeeee....hari nie dah start keje...ele ngade2la aku nie...nak cuti lame applyla cuti.....hehehehe.....walaupun now aku tgh sebuk nak siapkan tempahan coklet oreo namun aku ttp gagahkan diri tuk story dalam blog aku nie.....


semalam sabtu aku gi putrajaya....tapi niat sbenanyer aku nak ke Bangi tuk pegi ke kedai yummie beli barangan keperluan coklet aku yg dah tinggal sikit jer stoknyer...jadi alang kepalang dan kebetulannyer sekali lalula tue...per lagi singgahla dulu putrajaya,aku nak nengok pertunjukan ballon...hahahahaha..excited nak pegi dari hari jumaat lagi...hehehehehe....maklumla saye nie org kampung...huahuahua....

semangat nak pegi tue....biaserla aku kalau nak pegi nie bangun pun cepat jer...sbb dapat information dari SIL(kakak hubby yg duk putrajaya)kalau nak pegi tengok ballon kene datang pagi...die start dari pukul 7-9pagi....aku pun budgetla lepas subuh terus tolak...aku dah siap awal dah...hubby balik dari masjid aku dah siap.....hehehehe...excitedkan aku nie...lantakla ade aku kesah...kikikikiki


hubby pun siap2....tibe2 die pulak ckp nak buang air besar....(eeee...nak berak pulak..dari bangun tadi xnak pulak buang2...aku ckp dalam hati tau...)yerla aku budget cun punyer supayer sampai sane awal....hahahaha...kesian aku....excited giler....dah siap buang air besar tue...hubby aku plak ckp spek hitam die xde...carik2 x jumpe....aku pun dalam carik2 tu sambil tgk2 jamla...takut x sempat sampai awal nanti...carik2 spek jer dekat 35 minint....uwaaaaaaaaaaaa....last2 x jumpe pun...bukan xde spek yg lain...die kate spek tu ringan...eeee..alasan jer en hubby nie...


dah otw ....hubby ckp lapo...uwaaaaaaaa...baru jer kuar rumah tue....terus jer hubby ckp ''kite nak breakfest dkt mane nie cyg?''.....aku pun ape lagi....''xperla abg...kite breakfest jauh sikitla abg''....sbenayer aku nak budget time sampai nie.....harap sgt hubby aku nie fhm niat aku nie...hurrmmmm...tapi takde maknenyer....hubby aku ckp perutnyer dah pedih sgt....so singgah dan breakfestla dekat sg besar....mcm lawakkan...baru jer jalan dah benti2.....ngeeeeeeee....siap serapan bagai tgk jam dah pukul 8.....eee..dalam hati sempat ke?

excited giler nie..hahahahaha..mcmla org lain xtau nak gi putrajaya....

yg sbenanyer aku bukan hape...teringin benor nak naik ballon udare tue.....dah simpan niat dalam hati tue dah 2 tahun tau.....lantakla korang nak ckp ape....sampai jer putrajaya.pukul 10...dari jauh aku dah nmpk ballon beterbangan di udare.....hehehe....seronok betul aku mase tue.....cepat2 suruh hubby carik parking...dapat jer park kete aku terus klua kete dan jalan dgn laju jugakla.....hahahaha..excited tue....tak tunggu hubby pun....kikikikiki...first gi tempat org nak naik helikopter....ingatkan murahla...rupenyer sekali pusing jer RM 130...mahalnyer...kalau RM50 gagah jugak aku.....membazir yer....

teruje giler nmpk ballon mase nie........

RM130 kalau nak naik heli nie...baik makan ikan bako...kehkehkeh
lagi teruja la daku mase nie......


pastu gi pulak tempat ballon...best jer aku tengok org yg dalam ballon tue....siap lambai2 lagi...bayarannyer murah jer RM10...hubby sebuk gambo sane sini dgn camera DSLRnyer....pastu dalam aku jalan2 tue,,asku dengo ade satu brother yg jage ballon tue bgtau tiket utk naik ballon dah habes...nak kompemkan lagi aku siap tanyer lagi skali....wakakakakaka...memang sahla dah habes....brother tu siap ckp lagi...''ballon nie naik xboleh sampai tghari....tghari banyak angin dik.....''



uwaaaaaaaaaa...sedehnyer aku....jgn x cayer yer...mase tue terus jer klua air mate aku nie....tangkap leleh giler aku mase tue....tak peduli org kiri kanan....dan aku tak pedulik pun suare hubby aku panggil aku....siankan aku...aku jalan laju jer...sambail air mate meleleh klua...eeeeee..ceweknyer aku....last2 aku terus gi tempat park kete....mase tu pun leleh lagi air mate...eeeeeee..cam budak2 jerkan....ish..ish..ish...dasyat..dasyat.....jenuh laki den kejor....wakakakakaka

seyes mase nie baru lepas nangis...uwaaaaaaaaa...

dalam kete mood aku pun masih x ok lagi...teruska aku luahkan ape yg aku rase dkt hubby....hahahahaha..bukan hape pun kalau aku gerak awal tadi agknyer dapatla aku naik ballon...hehehehehe..tapi xper disebabkan hubby aku nie pandai pujuk,die sebuk nak ajak aku gi tempat lain...tapi yerla hati aku nie yg kurang seronok...pastu terus gi menuju ke Bangi tuk carik barang keperluan coklet aku.....


sinila yg aku terjah.......

pas dari bangi hubby gi seri kembangan..per lagi terjah kedai pancing ler...aduyaiiii...sabo jerla daku.....otw nak gi seri kembangan tue jenuh hubby tanyer aku nak gi mane jer...bnyk tempat jugakla hubby suggestkan...tapi yerla mood aku xder....hahahahaha..cam budak kecikkan.....last2 gi makan dekat shah alam n hubby benti tuk solat zuhur pastu kiteorng terus balik.....mood spoil dek kerane xdapat naik ballon..ngade2 sungguh daku nie yer....wakakaakakaka


kedai pancing @ seri kembangan.....


Friday, March 18, 2011

InDaHNYeR MaTaHaRi PaGi Nie....

Hai semua.......


Pagi nie aku keluar awal sikit dari rumah...ntah hape ntah aku klua awal pulaknyer...lagipun malam tadi aku tido awal...hahahahha..pukul 11 aku dah lending2 atas katil....so bile dah tido awal tu nak bangun pagi pun senang sikit....


klua rumah jer aku nengok atas cuace alhamdulillah ceria jer....aku pun ape lagi sambil2 drive tu aku snapla matahari yg sgt2 cantik....kuase tuhankan....semalam2 hujan jer...hari nie Allah bg cerah pulak....alhamdulillah...tadi aku sempat snap gune camera digital haku...aku x gne dslr pun...mane boleh aku nak usung2...pkai jerla yg ade dlm handbeg aku tue...hehehehehe



cantikkan matahari........




IKaN PeKaSaM PemBuKa SeLeRa..nyum..nyum..

Hai semua......


Malam tadi lepas jer aku masak ikan sweet sour tue...aku goreng ikan pekasam....sedapnyerrrr.....ikan pekasam nie aku dapat dari my best fren...saper lagi kalau bukan be ziha.....maceh yer be ziha....malam tadi aku goreng 2 ekor skali....


kalau nak sedap goreng ikan pekasam nie gorengkan cili dan bawang sebanyak mane yg mungkin....perghhh..rase die memang mablesla...lagi2 dimakan dgn nasik panas pastu bubuh kicap sikit....memang sedapla...selere jer aku mkn mlm tadi......




ikan pekasam...sedapnyerrrrrrrr



iKaN JeNaHaK MaSaK SweeT SouR....

Hai semua........


Sejak dari semalam asal balik keje jer mesti badan nie mcm x sedap jer....rase mcm letih sgt2....nape ntah...drive kete pun mcm letih sgt..tak taula nape.....bawak pun slow jer...70 jer...siankan aku...nape ntah....


petang semalam sampai rumah je terus siap2 nak masak...tapi dapatla baring jap atas katil....tibe2 hubby masuk bilik n tanyer....die ingat aku tak sihat....kikikikiki...yerla mestila pelik sebab aku tak penah kalau balik rumah terus baring2....niat dihati memangla nak malas2 sikit...tapi sian wei...hubby aku tak makan lagi...balik dari jer sekolah kompom lapo punyer...sian die...sebab tu aku selalu samapi rumah jer terus bersilat dekat dapur...hehehehe....sib baik minggu nie tgh cuti sekolah....


semalam aku masak ikan jenahak sweet sour....sedap betul...perasan betulla aku  nie....peduli ape aku....nanti mesti org ckp aku masuk bakul angkat sendiri....hehehehehe....aku nie berat xde sape boleh angkat....kuang..kuang..kuang....

 
kul 7 aku start goreng ikan dulu....saje masak nak maghrib2 nie..lagipun tgh bendere jepunkan
(itu pun nak bgtau ke).....siap aku goreng ikan...aku siapkan ape2 yg paut....hiris bawang merah + putih + halia + lengkuas + serai + lagi bahan2 utk buat sweet sourla...ala sweet sour versi jawe...hehehehe...aku mesti ckp versi 'jawe' yer sbb aku ank jati org 'jawe'....


siap semuenyer maka proses pun bermule.....nasib baik ade aqlin ank sedare aku tolong...buatnyer pun bukan susah...cume bab ambik2 kan barang jer aku suh si aqlin....wakakakakaka...sian aqlin...sebagai upahnyer die tolong aku tadi, aku tolong die basuh pinggan...ceh..macam bebudak plak aku nie yer tolong2 basuh2 pinggan...aku bukan ape kesian jugak...yerla budak2 lelaki yg lain bukan reti nak basuh pinggan...


 
maklumler cuti2 sekolah nie...selalu cucu MIL datang so kadang2 sinki tu penuh jer...nasib baik ade si aqlin nie....psstt...hari tu aku ade bg upah dekat die sbb rajin tolong aku dekat dapur....maceh yer aqlin....tapi sbenanyer aku memang suke kalau rumah MIL nie kalau cucu MIL datang...rase meriah jer rumah MIL nie...kalau tak selalu kami bertige jer....


banyak betul aku melalut2 yer...ok..aku sambung balik yer..make proses masak sweet sour pun bermula...campak itu campak ini....Alhamdulillah...make siap jugak...si aqlin ckp...."sedapla...cik aja macam dekat kedai..."..ceh..si aqlin ckp aku punyer masak same mcm dekat kedai...ingat masak dekat kedai tu sedap ke?...hehehehe...pastu ank2 sedare aku yg lelaki dah x sabo2 nak mkn...
aku ckp tunggu cik leh (hubby aku yer) dan ayah korang balik dulu....kiter makan samer2....aku suruh bace yasin dulu...hehehehehe...kesian diaorng....dah lapo benor...



proses memasak......huahuahua



dah siap dah....sweet sour versi 'jawa'.....tp mmg mablesla....





Thursday, March 17, 2011

HuBBy DaN IKaN......

Hai semua......


hahahahaha....saje nak gelak dulu....selalu sgt cerite pasal akukan...so kali nie aku nak cite pulak pasal hubby aku...bukan ape...sian jugak...hubby aku pun nak jugak ade cerite pasal die...hahahaha.....macam tu jugak dgn facebook...facebook pun kami kongsi2 jerk.....kongsi facebook xper jgn kongsi suami dahler.....mintak dijauhkan......


baru2 nie hubby aku ade dapat ikan besar....dekat2 2 kg x silap ikan tue....tapi yg geramnyer ikan tu dilepaskannyer balik...aduhai...ape punyer peel la laki aku nie....ish...ish..ish...kalau tak boleh buat stim ikan haruan tue....



 ikan haruan yg agak2 besar tue.......



SoToNG KuRiTa MaSaK PeDaS.........

hai semua......


Malam tadi rumah kami ade tamu datang dari jauh.....hehehehe...jauhla sgt yer....nak tau x sape yg datang...imam muda miril datang dan bermalam dirumah kami....sbenarnyer pagi semalam die ade progrem ceramah pastu dah alang kepalang kami suruh imam muda miril bermalam
(sbenanyer hubby nak ajak gi memancing)hehehehe.....


malam tadi kami ade masak menu special tuk ustaz miril...hehehehe...korang mesti tak pernah makan punyer....aku pun makan bile aku dah kawen dgn hubby aku nie....seyes aku ckp sebelum nie aku tak pernah rase makan sotong kurita.....rupenyer sedap giler sotong kurita nie....lagi sedap dari sotong....memang sedapla....



sedap tau....lagi2 masak sambal tumis nie..perghhhhhh....


saper2 yg nak rase bolehla dtg rumah kami.....hahahahaha....pendek kate rase sekali mahu lagi rase berkali2...hahahaha...pssttt.....hubby dah janji nak masak dan bg family aku rase pulak....blah2 aku nie bab yg pelik2 nie memang xpenah makanla....tapi aku bile dh kawen nie...okla..mane yg aku rase aku boleh bedal aku bedal yg belum aku nak lalu nak bedal aku xla bedal.....




Tuesday, March 15, 2011

KFC @ Sg BeSaR SeMaLaM....

Hai semua.....


semalam daku cuti....x rancang pun nak cuti...saje ak rehat2kan badan...pastu kemas2 dapur dan basuh bagai....hehehehe...alhamdulillah baju dah siap basuh...cume belum lipat lagi jer...nantila tunggu dah menimbun bakul tu barula aku nak basuh
(tu pemalas namenyer)....hehehehehe....lagi pun now aku sebuk buat tempahan coklet oreo tuk custeme from sabak...


dan semalam barang coklet aku dah habes...dekat sg besar nie barang keperluan coklet aku x banyak yg ade...tapi utk topap2 sikit bolehla...kalau jadik minggu nie mahu terjah ke bangi tuk beli barang keperluan coklet aku yg semakin makin dah tinggal sikit tue....semalam lepas solat jer asar cepat2 ajak hubby gi sg besar....


lepas  selesai carik barang keperluan tuk aku buat coklet...tibe2 perut aku plak meragam....aduyaiii....meragam sebab lapo...hehehehe...padehal sebelum aku pegi tadi aku baru jer siap masak tom yam....x sempat nak makan...lagipun nak cepat....disebabkan perut meragam tu yg kiteorng terjah kfc...hehehehe...lame dah tak mamam kfc wif hubby...



ni yg kami orde semalam.....



fokus pade mkanan nmpknyer en hubby nie....hehehehe




nmpk mcm menarik tapi x sentuh pun sbb kenyang sudah...hehehehe



NaSi aMBenG @ KenDuRi RuMaH MIL.....

Hai semua......


korang penah makan nasi ambeng x?ececeh...mcmla korang tak penah makankan....saje nak share...malam ahad semalam rumah MIL ade buat kenduri sikit....dan menu malam tue buat  order nasi ambeng jerk...nak masak sendiri memang tak berape nak laratla...lagipun masing2 tgh letih lepas kenduri si pijah tu...hehehehe....


majlis kenduri lepas isyak....mak aku n my bro pun datang tau malam tue...tqvm yer buat mak n my bro sbb sudi datang.....hehehehe....almaklum jerla dah memang aku duk situkan....uwaaaaaaa....bile aku nak tido rumah mak aku nie????uwaaaaaaa lagi
(ele konon2 sedehla nie saje jer...)


kiteorng orde nasi ambeng dekat jiran yg dah biase buat catering2 nie...hargenyer pun amatla berpatutan sgt yer....cume aku jer yg busan sikit dgn nasi ambeng2 nie....aku nie sbenanyer ngade2....x suke konon tapi aku gak yg sental dulu nanti
(tapi seyes aku memang kureng gemo sikit dg nasi ambeng nie)


nasi ambeng versi moden sikitla....tapi ttp same...nasi dekat tengah2 yer...


amacam???menarikkan....tadaaaaaa