BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Terima KaSiH PaDa YaNg SuDi SinGGaH DeKaT SiNi...SiLa TinGGaLkaN JeJaK aGaR DaPaT KiTeR Ke SaNe NaNtI..SaYanG KoRanG SanGaT2...

salji

Pages

JoM FolloWer DeKaT SiNi....

klik


Sunday, August 28, 2011

ChOcOLaTe RiCe VeRsI HaRi RaYa......

Salam Ramadhan..........


ampun mak..ampun mak...hehehehe....tahun nie takdapat nak buat biskut nie bebanyak...dapat 1 balang jer pun..tapi balang besarla bukan balang kecik ngko....start buat pukul 1 pagi...huhuhuhuhu...yerla sebelum tue aku bantai tido sebab tue aku boleh buat biskut nie start 1 pagi...hehehehehe...

memang sedapla biskut nie..ala2 freroroser gitu....

SeLaMaT HaRi RaYa DaRi KaMi.....


CeRiTa & ShOppInG HaRi RaYa.....

Salam Ramadhan.....


hari nie dah 28 Ramadhan...dah nak sampai penghujungnyer Ramadhan..sekejap jerkan....Alhamdulillah misi buat biskut dah selesai...tak buat banyak pun...2 jenis jer..hehehehe..itu pun nak kepoh aku nie....hokey haper dari takde buat langsung...huhuhuhu...malam tadi aku buat biskut coklet rice..dapatla 1 balang penuh...biskut nestum pundapatlah jugak 1 balang penuh....jadilah buat ade2kan...so hari nie takde dah misi2 bak buat biskut..hari nie nak gantung langsir pulak...hehehe

lamer baru aku nak share cerite nie..bukan haper sebab nak kuarkan memori card dari camera dslr tue macam malas jer...yerla nanti kene masukkan balikkan....nak bukak beg camera lagi....tu yang citer aku tak terhupdate2 tue walaupun cerite aku tue udah lamer...ok2..kiter sambung balik yer..menceceh2 tak benti2 jer aku nie....

minggu lepas hari sabtu kami ke KL dan Shah Alam...sajer ronde2 jer..yerla sangat nak ronde2 yer...kikikiki....awal pagi dah keluar rumah..memang pagi pun..pukul 7 dah keluar rumah..excited sungguhkan...lagipun kami duk jauh dari kampung so kenela awal pagi geraknyer....first tempat yang dituju adelah Midvelly...dekat Mid aku dapat kasut jer...jadilah...

nie mesti kes ade polis baru nak pkai..hehehe..kantoi sudah....

tak bnyk sgt kenderaan biler pegi pagi2 nie......bijakkan aku pegi awal...

sajer nak letak gambo nie....





mase nie aku duk luo jer..maleh nak masuk dlm...

nak jugak gambo berdue nie...harusla aderkan...

oklah..dipendekkan cerite sampai rumah pukul 12 malam...huhuhuhu...umak ai..lamernyer bejalan...hehehehe..bukan selalu nak gi jauh2 nie..maklumlah dah duk kampung nie jarang2 sikit nak kemaner2 dah...biler sesekali keluar tue harusla sampai malam...hahahaha..aperpun selamat hari raye yer....

Saturday, August 27, 2011

JaLan2 BaZaR HaRi RaYa@SG BeSaR....

Salam Ramadhan.....


malam tadi aku cutikan hubby aku dari pergi teraweh...hehehehe..tak guner jerkan aku nie...mmaf yer abang bukan sengajer pun...hehehehe...yang sbenanyer malam tadi tue sambil2 nak hambik barang yang kami tempah dekat Butik Anggun Tg.Karang...aku nak ambik tudung bawal ekselusif aku...hehehehe...

ele2 malam tadi tue kompem mesti hubby aku nak punyer sebab sambil nak ambik die punyer skali songket yang die beli hari tue....cantik woo...songket tue...hargenyer pun cantik hampir mencecah RM5ratus...huhuhuhu.....minggu lepas ade jugak kiteorng nak carik songket baru dekat PKNS Shah Alam...jenuh pusing dan belek2...hubby cumer cakap takde yang berkenan dihati...hurrmm..punyerla banyak boleh die kater takde yang kenan...last2 dekat Butik Anggun Tg.Karng jumpernyer...kalau tahu takyah ler shopiing jejauh yer...kikikikiki...alamak citer pasal shopping aku tak berkesempatan lagi nak hupdate cerite pasal aku gi shopping minggu lepas..nantilah aku citer yer...

malam tadi dari tg karang kami singgah pekan sg besar nak tengok bazar hari raye...umak aii..banyak giler orang...tapikan kalau pegi malam cuti2 nie lagi sesak dengan orang agaknyerkan...tak sanggup eden...tue yang ajak hubby pegi malam tadi tue...misi malam tadi banyakla jugak dapat barang2 untuk hari raye....contohnyer...bekas untuk letak tisu...murah jer RM10 hengget jer...pastu kiteorng banyak beli asam2...dan keropok2....tapi memang best jugakler...tapi letih sikit ler kaki aku...sebab bazar hari raye tue besor benor..tak macam tahun lepas...kali nie hampir 1 pekan sg besar...ponek aku jalan malam tadi...tapi nasib baikler malam...kalau penat pun bolehler sambil2 beli air bagai...hehehehehe

nampak menarik jerkan...

pelbagai asam2 manis2 dan sedap2 yer....
ooo...tue merase sampai naik kenyang nmpknyer
en hubby nie...hehehehe

Friday, August 26, 2011

KeK BeSDaY UnTuK BonDa,MeNaNTu & CuCu....

Salam Ramadhan.....


dah basi dah cerite nie...tapi takperla aku nak kongsi jugak dengan semue orang...sepatutnyer malam nie aku nak buat biskut...tap hold dulu ler sebab aku baru jer lepas operasi lipat baju....huhuhuhu...aku ingat tengah2 malam ni nanti aku nak buat biskut nestum febret hubby aku tue...barang2 semue dah setel aku beli tadi...aku nak buat 2 adunan jer...malas pulak nak buat banyak2...jadilah...esok pulak aku nak buat biskut wajib yang mesti aku buat setiap kali hari raye...biskut wajib???hehehehe...aper lagi kalau bukan biskut coklet rice yang ala freroroser tue...hikhikhik...biskut yang itu memang banyak permintaan...

eh rajin pulak aku nak buat biskut yer..kater taknak buat....hehehehe...bukan haper kesian dengan permintaan hubby aku tue...tapi tuela aku jer yang malas dan tak berape nak rajin buatnyer...huhuhuhuhu..maaf yer pade kengkawan yang order2 tue..aku memang tak ambik tempahan pun...aku bukan malas tapi tuela...mase tak mengizinkan aku...maaf banyak2 yer....

kiter sambung balik yer...minggu lepas..kami adik beradik celebrate besday untuk Mak aku...pastu untuk SIL dan anak sedare aku skali...buat sekali sebab diaorang lahir bulan 8kan...so sekalikan jerk...kek besday kali nie aku tempah dekat seorang cikgu...kek simple2 jer..nak order kek secret seram pulak dok ramai orang kate macam2la...kesimpulannyer aku order jer kek yang ade dekat2 sini jer...

kek besday kali nie kakak aku suruh order kek lobak..kakak aku kate teringin pulak nak rase kek lobak...ewah...ewah..kakak aku nie...macam besday die pulak kehendaknyer...huhuhuh..takperla aku ikutkan jerla...kesian pulak..kot2 kakak aku tue mengidam ker haper....hahahaha...udah2la tue kak oit...asyik akak jer...mehler bagi kiter rase ngidam2 pulak..kikikiki....

ha..!!!..pasal kek lobak tue pulak..anak2 sedare aku yang kecik2 tue semue tak berape kenan nak makan...hahahaha...yerla selalu order kek yang ala2 coklet gitu...tak kesahler besday saper2 pun yang kompem pasti kek berbau coklet...kali nie budak2 langsung takde nafsu nak makan...sian diaorng..yang banyak mencekek orang2 besaula...hehehehe..kesian korang yer...

cantikkan kek nie...sedap tau rasenyer...

RoTi JaLa VeRSi Ct CoMeL.....

Salam Ramadhan......


hahahahaha...sajer nak ce citer yang aku dah pandai buat kueh roti jala...hahahahaha..last aku buat kueh nie mase aku belum kawen lagi....kire mase zaman anak darela....biler dah kawen nie pestime ler minggu lepas aku buat kueh roti jala cicah kuah kari...

Ramadhan kali nie kerap jugak aku buat kueh sendiri...tunjuk bakat ker haper aku nie?hihihi...bukan tunjuk bakat yang sbenanyer buntu nak beli kueh ape dekat param(pasar ramadhan)...kadang2 ruper jer cantik tapi rase hampeh...huhuhuhu..tue yang aku gigih buat sendiri tue...tapi takderla aku buat kueh yang susah2 pun...senag2 jer..contoh...cucur udang,kueh dal,tepung pelita dan terbaru roti jala..paling kerap buat cucur udang dengan kueh dal...

MIL cakap sedap kueh yang aku buat...hahahahaha..tue yang bersemangat aku buat kueh tue...walaupun aku terpakse bersilat dekat dapur namun aku puas hati biler dapat buat semuenyer...kembang kuncup aku dibuatnyer...wakakakaka...

jom tengok camner kueh roti jala aku...hahahaha...jangan kutuk yer...kikikiki

Roti Jala terbaik dari ct comel...miahmiahmiah..


Thursday, August 25, 2011

JoM BeLaJo aNYaM KeTuPaT...He..He...

Salam Ramadhan.....


jenuhkan nak pikir menu aper jer nak buke nanti...asyik2 jerla pikir menukan...naik bengong kepale nie...aduh..aduh...pening..pening...hari nie menu buke puaser aku dah suggestkan menu dekat hubby nak masak ikan mambong masak lemak cili api...pastu tom yam udang + sotong...sayurnyer pulak hubby aku teringin nak sayur kacang buncis + tahu...so nanti aku nak tumis sayur tue agak2 pedas sikit...hahahaha...biaserla orang jawe memang sinonim dengan pedas...


ok..kiter sambung balik yer cerite aku...tadi tengah aku syok2 carik info dekat tenet tibe2 aku ade nampak gambo camner nak anyam ketupat...hahahahaha...so aku kongsiler gambo tue dekat blog aku..hehehehe...sesaper yang nak blajo anyam ketupat tue meh ler jenguk blog aku yer...kikikiki..selamat mencuber...


KoRaNG ReTi TaK aNYaM KeTuPaT.....???

Salam Ramadhan...


sajer jer nak menceceh banyak2 hari nie...dalam dok tengok cuace dekat luar yang tengah hujan tue tiber2 kepale otak aku teringat pulak nostalgia macam maner aku reti tahap sampai pandai aku anyam ketupat...hehehehe...semuenyer dengan izin Allah...


meh sini dengo aku ceriter....mase zaman dulu2 aku memang tak berape reti nak anyam ketupat nie...maklumlah anak manjer(manjerla konon2nyer yer)...jadi aku langsung tak pikir nak blajo ker haper macam maner nak anyam ketupat nie...yang aku tahu makan ketupat banyak2 aku retila...makan jer taunyer aku nie...patutla semakin bertambah comel aku nie yer...miahmiah....


tengah dok sebuk arwah abah aku anyam ketupat aku pulak sebukla tengok tv pastu buat bising jer dengan adik aku....kehkehkeh...mesti mase tue arwah abah aku angin jer tengok aku...maklumlah maser tue aku ngan adik aku jer yang masih lagi kanak2...adik beradik aku yang lain dah besor panjang...dalam aku dok bising2 dengan adik aku tue...tibe2 arwah abah aku panggil....meh sini..meh sini...korang nak tahu tak kenaper arwah abah aku panggil...???..hahaha...arwah abah aku bagi dekat aku anyam ketupat yang dah nak siap cumer belum ketat lagi jer anyaman tue....arwah abah aku suruh aku ketatkan lagi anyaman ketupat tue.......


biler arwah abah aku nengok anaknyer yang comel nie dah pandai ketatkan anyaman ketupat tue barulah sesi blajo anyam ketupat pulak...jenuh aku memahamkan camner nak anyam ketupat tue..sampai lunyai daun kelaper tue...hikhikhik...akhirnyer setelah berhempas pulas...syukur Alhamdulillah berjayer jugak aku anyam ketupat akhirnyer...hahahahaha...terime kasih abah....


korang pandai tak anyam ketupat...???gambo ehsan google jer..



KoRaNG Dah TuKaR DuHeT RaYer KeR......????

Salam Ramadhan


oit..oit...hari raye semakin hampir nie..lagi 4 hari jer...kejap jer lagi...mood aku pun nak koreje dah makin susut sebab dok sebuk pikir pasal raye jer...hehehehehe....maner tak pikirnyer..malam tadi jer kami sekeluarge sudah start kopek kerang...banyak wo kiteorng kopek...tu baru misi pertame kopek kerang..hahahaha...misi pertame mengopek kerang jer dah 60kg....jumaat nie ade lagi...banyakkan....mahunyer tak banyak nak kopek kerang...anak2 Mil jer dah 9 orang campur menantu dan jadi 18 orang...campur cucu lagi...35 orang..umak aiii....meriah jerkan.....


dah2...melalut2 jauh pulak aku nie...eh...korang dah tukar duhet rayer dah..??...kalau waktu cam gini baru nak tukar rasenyer memang tak dapatlakan...aku pulak takyah sebuk2 pegi bank bagai nak tukar duhet....sebab abg hubby aku ade yang keje dekat bank..ko cakap jer nak berape hengget...pastu siap dapat sampul lagi...hehehehe....disebabkan kemudahan yang aku dapat nie secare tidak langsung family aku pun tompang sekaki ler...ececeh.... korang nie...


dulu kecik2 klu gi raye jarang dapat duhet raye byk2...
dulu2 kalau dpt 50 sen pun dah suker gilerkan....

  
Tahun nie macam tahun2 lepas jugak...budget duhet raye samer jer..tak bertambah tak pun berkurangan...masih tetap mainten samer macam tahun2 lepas yer...disebabkan anak sedare hubby aku ramai...peruntukkan jumlah duhet rayer dalam sampul juger sikit ler...walaupun sikit jumlahnyer tapi tetap berbaloi2 yer....blah aku pulak,anak sedare aku tak seramai macam sebelah hubby aku....sikit jer...10 orang jer...disebabkan sikit maker duhet rayernyer pun banyakla sikit yer
(ade ker pesen cam gitu).....hahahahahaha...

Wednesday, August 24, 2011

KaDaR BaYaRaN ZaKaT FiTRaH 2011/1423H

gambo ehsan google.....

Berikut adalah kadar pembayaran Zakat Fitrah bagi tahun 2011/1432H mengikut negeri² di Malaysia. Pembayaran Zakat Fitrah boleh dibuat sama ada dalam bentuk wang tunai ataupun dengan beras (sama nilai) mulai 1 Ramadan sehingga sebelum Sembahyang Sunat Hari Raya Aidilfitri sama ada melalui amil² yang dilantik ataupun di kaunter² bayaran zakat yang disediakan.

Pengeluaran Zakat adalah Rukun Islam ke Empat yang wajib ditunaikan selepas berpuasa di Bulan Ramadhan. Barang sesiapa yakni Muslim yang tidak mengeluarkan zakat, maka tidak sempurna Rukun Islam seseorang itu.

Dari surah At-Taubah (09), ayat 103:

“Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk) dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu(Muhammad) itu menjadi ketenteraman bagi mereka dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui”


Ibnu Umar meriwayatkan:

“Rasulullah SAW mewajibkan zakat fitrah di bulan Ramadan kepada setiap orang muslim, sama ada dia merdeka atau hamba, lelaki mahu pun perempuan. Iaitu (jumlahnya) segantang kurma atau gandum.” (Hadis Riwayat Imam Muslim, no. 935, Jilid 2, halaman 169)

Kadar Zakat Fitrah 2011/1432H

Negeri Kadar Zakat Fitrah 2011 (RM)

Perlis 6.00

Kedah 7.00

Pulau Pinang 7.30

Perak 7.00

Selangor 7.00

Negeri Sembilan 6.50

Melaka 6.30

7.00 / 5.00 6.50

Pahang 7.30

Terengganu 6.00 / 7.00 / 8.00*

Kelantan 7.60

Sarawak 6.20

Sabah 7.70

Wilayah Persekutuan 7.00





Waktu mengeluarkan Zakat Fitrah bagi Bulan Ramadhan terbahagi kepada 5:

Wajib: Apabila terbenamnya matahari pada akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari keesokan harinya. Paling afdhal: Sebelum menunaikan Solat Sunat Hari Raya. Sunat: Dari 1 hingga 30 Ramadhan. Makruh: Selepas selesai menunaikan Solat Sunat Hari Raya sehingga terbenamnya matahari pada 1 Syawal. Haram: Selepas terbenamnya matahari 1 Syawal.

Niat Zakat Fitrah


“ Wang sebanyak $ _____ ini sebagai menunaikan zakat fitrah, yang wajib ke atas diri/keluarga saya untuk tahun berakhir _____ tunai kerana Allah Ta'ala. ”





Tuesday, August 23, 2011

KuEw TiaW GoReNG NiE Yg HuBBy aKU NaK...!!!!

Salam Ramadhan....


minggu lepas...hehehehe...lamer punyer cerite baru nak publist...kikikikiki..maklumlah emosi terganggu sikit so lamerla peram cerite nie....hehehehe...tak kesahla...cerite akukan...


minggu lepas menu buke puaser aku suggestkan menu dekat hubby aku nak buat car kuew tiaw goreng basah...kopek kerang dan udang bagai...maklumlah semangat nak buat kuew tiaw goreng basah...tapi tuela..hubby aku kater...xyahlah buat basah2..buat biaser jer...huhuhuhu...sedeh eden...tapi takperla..lagipun hubby aku tue pemakan orangnyer...

biler die nak cam gitu maker kenerla buatkan sebab nanti die nak makan banyak...hehehehe..kang kalau makan sikit kang...aku pulak yang kecik hati...kot..kot..tak sedap ker haper...hehehehe...so ikut jerla idea hubby aku tue...


penuhkan kerang dalm nie...i like sgt2....cam ginila yg hubby
kiter nak tue..

Jom TeNGoK CT CoMeL TaNam PiSaNG....



Salam Ramadhan......


hehehehehe...tiber2 teringat pulak apsal minggu lepas aku tanam pisang...kebetulan mase tue cuti nuzul quraan maser tue...hehehehe...sajer tolong hubby...lagipun kesian pulak hubby kene buat sorang2...lagi2 la biler bulan2 puaser nie...


aksi kami dekat kebun....layannnn...

sbenanyer hubby aku tak ajak pun..aku jer yang mengoferkan diri aku nie nak tolong die dekat kebun...hurrmm..hampeh jer..hubby aku muler2 cam tak kasi jer...maklumlah aku maner ler biaser keje2 dekat kebun tue...pernah jugak dulu aku ikut pegi kebun last2 malamnyer aku demam...hehehehehe...tapi kali nie aku memang sungguh2 nak tolong hubby aku...pung pang pung pang aku menguatkan aku punyer fakta nak tolong die...so akhirnyer hubby aku angguk jerla...hehehehe...sbenanyer sukerla tue aku tolong die dekat kebun...

aku dah pesan dekat hubby aku dari sebelum tido malam tue...supayer kiter mule awal pagi...kirenye pukul 7.30 pagi dah gerak pegi ke kebun...yerla kalau muler lambat nanti habis pun lambatkan...lagipun kalau panas2 nanti tak larat pulakkan...penat jer rancang awal2...malam tue..lepas jer subuh kami laki bini tido santak sampailer pukul 8.30 pagi...hehehehehe...konon2 jer nak masuk kebun awal pagi..umak ai...cakap jer lebih aku nie...


siap mandi bagai pukul 9.30 pagi tolak ke kebun...pakej aku pegi kebun memang lengkap...siap bawak mp3 lagi...hahahahaha...yerla nak hilangkan boring dalam kebunkan...hahahahaha...jom x cayer yer korang aku gi kebun...jom tengok nie...


aku angkut anak pisang nie dalam kete sorong tau...
hebatkan aku???hehehe

muker mase nie dah penat giler...hehehehe...korang perasan tak
dekat bawah topi tue dekat telinge tue ade mp3...hahahah

EmOsI aKu TeRuSiK LaGi.....SaBaR

Salam Ramadhan.....


wah..wah...pembuke kate cerite sudah tukar nampak...bukan haper...sedih ler nak tinggalkan bulan Ramadhan nie...sekejap betul Ramadhan berlalu...kenaperla tak hari2 bulan Ramadhan yer....mudah2an amal dan ibadah yang kiter lakukan pade Ramadhan kali ini mendapat keredhaan dari Allah....aminnn...


hurrmm....sejak akhir2 nie emosi aku cepat betul terase sentapnyer...aku pun tak tahu kenaper...nasib baik hubby selalu sabar dan tenangkan hati aku...aku bukan aper cumer dah bosan tengok gelagat orang yang ade dekat sekeliling aku...aku bukan nak bermusuh...tidak samer skali...aku bukan nak marah.....sungguh aku tak tahu kenaper aku jadi macam nie...mungkin sebab takde saper kot yang nak jage hati aku melainkan hubby aku jer yang faham dengan aku...oh...terime kasih wahai suami.....



seyes aku cakap...sambil mengaji pun aku boleh meleleh air mater...aku pun tak tahu kenaper...tibe2 jer air mate aku keluar laju sangat2....sedihnyer sampai aku menagis tersengguk2...tapi nasib baiklah hubby aku tak nampak maser tue..kalau die nampak nahasla aku...soalan bertubi2lah nampaknyer menyerang aku nanti...yerla hubby aku tue bukan boleh nampak muke aku lain sikit...lain sikit jer muke comel aku nie...mulerla banyak soalan kang yang keluar dari mulutnyer......


aku bukan sengajer nak mengader2 jadi cam gini...sungguh...tapi yerla banyak kali dah aku bersabar...aku hanyer manusia biaser jer...selalu jugak hubby aku ingatkan aku...supayer suruh sabar...sabar...dan sabar...Ya Allah kadang2 rasenyer nak jerit2 jer dalam hati nie...aku cuber buang jauh2 aper yang ade dalam hati nie...tapi tuela semakin aku ingin bende tue jauh pergi semakin dekat pulak bende2 yang berlaku yang meruntum jiwe dan buat aku jadi sedih lagi.....aku selalu sangat sedih sejak akhir2 nie...

selalu aku bagitau hubby....Sekarang nie Allah uji hati kiter dengan lambatnyer kiter terime zuriat...semakin lamer semakin aku sedar...bahawe setiap ujian yang Allah berikan untuk hambernyer itu Allah tahu bahawe aku ngan hubby aku dapat mengharunginyer...InsyaAllah semakin lamer semakin aku redha yang kami masih lagi belum lagi dikurniakan rezeki cahaya mater...tapi...kenaper hati aku selalu disakiti...dalam diam sbenanyer sakit yang amat sakit...selalu hubby aku ingatkan aku...kiter kene ikhlas dengan aper yg kiter buat...betul kate hubby...tapi...ntahla...aku harap sangat orang disekeliling aku faham...dan terime kasih juger buat kawan2 dan keluargeku juger...sayang korang sangat2...

Suami...oh...suami...bersyukur aku kerane dipertemukan dengan suami seperti suamiku...mesti kembang kuncup hubby aku nie aku dok puji die jer...meh sini duhet rayer...yang abang bagi tue duhetnyer macam dah tinggal sikit jer...hehehehe...siler tambah lagi yer wahai en hubby...betul aku cakap...suami aku memang anak yang baik pade orang tuenyer...tak pernah aku dengar hubby aku tinggi suare dengan orang tuenyer...aperpun selalu hubby aku akan diam jer...kalau aku mak aku tinggi suare jer...aku dah merajuk dan diam jer xmao cakap2 dengan emak aku...tak baikkan aku...jangan tiru perangai aku yer....

selalu hubby aku bagitau dan ingatkan aku...abang akan jage emak selagi hayat emak masih ade...biala kiter duduk sini....mungkin sebab tue juge Allah belum kurniakan lagi kiter rezeki cahayer mater...sebab Allah dah beri amanah untuk abang jager emak dulu...dan aku sebagai isteri...tak pernah pun berkecil hati dengan aper yang hubby aku buat...sebab aku tahu tanggung jawab anak lelaki kepade orang tuenyer adelah selamer2nyer...cumer jangalah sampai terabai tanggung jawabnyer terhadap anak dan isterinyer...suami aku memang best....sayang kamo sangat2 wahai en hubby....

cumer sejak due menjak nie...banyak betul bende2 yang buat aku jadi kecil hati...ops..!!..yerla..kadang2 orang2 nie tak faham agaknyerkan...selamber badak jer...kang jadi badak betul baru tahu...kikikiki..boleh plak aku imagine cam gitu yer...nanti cakap lebih2 dalam blog nie kang ade pulak yang terase hati...ade ker?ish..ish..ish..aku tak berniat pun nak singgung perasaan sesaper yer...harap sangat jangan ade yang salah faham...lagipun nie blog aku kan...so suker hati akulah nak cakap aperpun....jangan suker cakap2 belakang yer...jeng..jeng..jeng..saper yg suker cakap belakang2 tue????lantaklah korang nak cakap aperpun...ini blog aku yer...dekat sinila tempatnyer aku nak luahkan aperpun...aku bahgie dengan blog aku nie...korang dah bahgiekan dengan anak2 yang korang ade...takyah tunggu lelamer cam aku nie...so aku harap sangat aper yang aku luahkan dalam blog nie jangan ade sesaper pun nak sebuk2 yer...

hurrmmm....dan disebakan hati dan emosi aku yang agak2 terganggu..kali nie semangat aku nak buat biskut untuk hari raye pun dah takder...selalukan dah waktu2 Ramadhan begini sekurang2nyer 2-3 jenis biskut aku buat...tapi kali nie...1 jenis biskut pun aku belum buat lagi...bukan belum buat jer...aku rase aku takkan buat kot...cumer kesian pulak aku dekat hubby aku yang betul2 nakkan aku buatkan die biskut nestum tue...kesiankan kalau aku tak buatkan biskut nestum tue....lagipun hubby aku nie bukan jenis yang suke sangat makan biskut...tapi sejak aku kawen, hubby aku jadi minat pulak dengan biskut nestum yang aku buat...so tiap2 tahun kene ade biskut nestum untuk hubby...InsyaAllah biler mood aku okey jer nanti dapatla aku buatkan biskut nestum untuk hubby aku...

panjang benor aku membebel..ini pun tak habis lagi...aku nak gi solat isyak dan terawih dulu...ade mase nanti aku hupdate lagi cerite bebanyak dalam blog nie...aperpun terime kasih pade insan2 yang selalu menghargai aku dan suami...terime kasih...sayang kamuuuu semua....


TeMa HaRi RaYa TaHuN nIe.....

Hai semua........


Aduh...aduh.....pedihnyer mater nie.....tolong....tolong...pedih giler mater nie....kompem nie kes kurang tidolah malam tadi nie...kurang tidola sangat....pukul 9.30 lepas jer solat isyak dan teraweh aku terus jer landing atas katil...huhuhuhu....golek2 atas katil pukul 10 baru aku terlelap...sedar2 dah pukul 1.30 pagi...maser tue aku tengok hubby tengah duk depan pc layan entenet...biler ntah hubby aku balik dari masjid pun aku tak sedor...kikikiki.....


pagi tadi macam biaserla bangun sahur pukul 4 pagi...aku cumer masak nasik jer..menu ikan keli masak sambal buke semalam masih ade banyak lagi...so panaskan lebih kurang dan siap hidang....aku kalau waktu koreje memang sahur tak makan nasi...aku minum nesvita +oat tu jer...pastu minum air masak sebanyak yang mungkin...konon2 untuk hilang mengantukla tue...tapi???mengantuk jugak...hahahahahaha....tapi kalau cuti jer...sahur memang kompem aku makan nasik...kikikiki...siap bertambah2 ko...huhuhu...


sbenanyer banyak citer aku terbengkalai sejak akhir2 nie....mood masih lagi macam malas2 gitu...naper ntah aku pun tak tahula...mybe hati kacau kot...hurrmmm...sabola siti hajar...

sajer nak share dalam nie....raye tahun nie tema aku 'Merah Mak Ngah'..maaf yer mak ngah sebab terpakse gune name mak ngah dalam blog sayer nie...hahahahahaha.....terang kau warne merah tue...walaupun terang tapi aku memang suker ler dengan kaler merah tue....tak kesahla warne aperpun...janji kiter samer2 dapat menyambut hari rayer yer...

hahahaha...tulisan pun kene tukar kaler merah sebab seiring dengan kami punyer tema....wakakakaakaka....


Monday, August 15, 2011

SeLaMaT HaRi LaHiR 'BoNDaKU' I LoVe U...!!!!


SeLaMaT HaRi LaHiR BonDa....!!!!



Sabtu semalam hari ulangtahun kelahiran bonda kesayangan aku yg ke64...Alhamdulillah syukur aku kepada Allah kerana memberi bondaku kekuatan dan kesihatan yang baik walaupun umurnyer sudah menjangkau 64 tahun...Ya Allah kau berikanlah kesihatan yang baik untuk bondaku sampai akhir hayatnyer....

tahun lepas pun hari ulangtahun bondaku jatuh jugak pade bulan Ramadhan...tahun nie pun samer jugak...hehehehe...kebetulan jatuh bulan Ramadhan boleh kasi present merangkap present untuk hari raye sekali...hehehehe...present untuk bonda aku belum carik lagi..

InsyaAllah minggu nie aku nak ke Shah Alam....aku carik jer dekat saner...lagipun minggu nie adik beradik aku balik semue....dan seperti yang dirancangkan bulan 8 nie nak celebrate skali untuk Bondaku,SIL(wife abg aku)pastu anak sedare aku skali.....banyak present tue aku kene kasikkan...hikhihkhihk...tapi yang paling utama aku kene carikkan present tuk Bondaku dulu ler...present yang sgt2 special....hihihihihhi..aper tu yer yg special?????


hahahahaha...nak gelak dulula...minggu semalam aku tido rumah mak aku...hahahaha...aku tido dengan mak aku tau...kikikikiki...lagipun Hubby aku tak joint skali tido rumah mak aku...lagipun rumah MIL xde saper...disebabkan hubby aku xjoint skali makernyer mak aku hajak aku tido skali...hihihihihihi..best wooo..dapat manjer2 dengan Mak..Manjer2 dengan suami dengan manjer2 dengan mak nie lainkan....aku memang tido dengan Mak aku dari dulu lagi....cumer biler aku dah kawen jer aku tak tido dah dengan mak aku....hahahaahahaha....

untuk bondaku yang tersayang....selamat hari lahir diucapkan buat mak yang terlalu istimewa dihati sayer...terime kasih buat mak yang telah bersusah payah membesrkan kami semua.....Semoga mak sentiase sihat dan bergembire selalu disamping anak2 dan cucu2...I LoVe UUUUUUUUUUU.......

i love u Mak.......

KuEh CuCuR UdaNG VeRSi SeNDiRi....

Hai semua....


hari nie dah 15 Ramadhan...dah separuh jer tinggal Ramadhan...cepat betul yer...pejam celik pejam celik 2 minggu berlalu puasa Ramadhan...minggu depan kite dah menunggu 10 terakhir Ramadhan pulak...uuuwaaaaa...Ramadhan dah nak habis tapi aku mengaji tak khatam2 lagi...ayoyo...1minggu dah cuti peod...jadi tak bolehla nak bertadarus...huhuhuhu..ingat lewat datang peod ade berite gembire untuk aku...maklumlah lewat benor dah...tup...tup..ade pulak...sabo jerla...


sabtu semalam aku buke puase rumah mak aku...tapi sebelum aku pegi berbuke puase rumah aku tue...aku masak dulu...menu hari tue aku masak ikan kembung masak asam pedas jer...kueh aku buat cucur udang versi jawa...kikikikiki..jawe kene letak sokmo sebab akukan wong jowo...hahahaha...walaupun aku tak teror cakap jawe tapi haku memang orang jawe tulen yer...


banyak jugak aku buat cucur udang hari tue...adelah dekat2 1kg tepung gandum.....aku bubuh daun kucai sikit dan udang 1 ketul dalam setiap cucur...first aku goreng atas sudip jer...pastu aku try pulak gune senduk...cantik ko aku gune senduk...bulat jer...terletak jer bulatnyer tue...kikikiki...tak tahan puji buatan sendiri...lantaklah ade aku kesah....miahmiahmiah...


udangnyer tenggelam sikit kasi sorok...wakakakaka

MaTe aKu NgaNTuK GiLeR HaRi NiE.......

Hai semua.....


bagi nak hilang mengantuk tahap gaban nie aku jenguk2 lah blog aku dan hupdatela maner2 pun...mate aku sekarang nie dah tersangatlah mengantuk wei...aduh mateeee...naperla esok tak hari rabu yer....boleh tido puas2....esok baru hari selase wei...


aduh mate....dok tengah cakap2 dengan custeme pun mater aku boleh terpejam...aduh..malus giler aku....nak wat camner dah sengkal2 mater nie dengan minyak kapak bagai tapi tak lot...tetap jugak mengantuk sangat2.....


Saturday, August 13, 2011

YaHooooo.....eSoK BuKa PoSe RuMaH BoNDa....

Hai semua......


sajer jer rajin pulak aku duk depan pc malam2 nie...maklumlah esokkan cuti...so berjimba2la daku malam nie...sambil2 hupdate blog nie sambil2 pikir nak masak hape untuk sahur nanti...kadang2 takde ideala nak sahur ape...kalau sahur pun buntu nak carik menu...lagi2la buntu kepaler nie biler bab nak buke puaser...aduyaiii...kompem pening daku nak pikir....

kalau tanyer hubby pun nanti tetap die akan tanyer aku balik...hari2 mesti aku akan tanyer hubby nak makan aper..maklumlah tekak hubby aku nie banyak ragamnyer...kalau suggestkan menu jer...nanti mesti hubby aku akan jawab...''xmahula..masak aper2 jerla cyg...''..yerla masak aper2 tue haper...!!!..last2 aku jugak yang kene pikio menu haper nak masak..aduh..aduh...kalau ikutkan hubby...die lebih suker dan obses sangat2 dengan menu ikan goreng,sayur bening(tu bahase jawe tau..bening tue sayur air tue ala2 sup)pastu mesti ade sambal belacan...kalau menu cam gini hari2 pun takper...uwaaa...kalau menu tue cam gini hari2 aku yang kembang tekak...kikikikiki..ampun yer abang....

atas persetujuan hubby....esok aku akan bermalam dan berbuke puase dirumah bondaku...yahhooo..best gilerla....eh..bukan aku sorang jer...maksud aku kami berduala....yahooo..bestnyerrrr....esok pagi kene cepat2 kemas rumah MIL dan buat aper yang patut....basuh baju kene selesaikan cepat...lipat baju...yang pasti iron baju baru jer siap untuk minggu depan....bestnyerrrr...bolehla lileks2 balik lambat hari ahad nanti tanpe nak pikir2 nak iron2 baju bagai....


oklah...mate pun macam dan nak terpejam jer...rasenyer macam nak kene tido dah nie...now dah dekat pukul 2..mahu tak terbangun sahur nanti...kikikikkii..oklah...selamat malam......

takde kaitan dgn entry dkt atas pun..kikikiki...nie klu siang2 hari tgk
gambo nie mahu terliur yer....wakakakka

Friday, August 12, 2011

ReZeKi aNaK PiSaNg DaH SaMPaI.....

Hai semua......


eh..eh..eh...aku nengok macam ade yang tak poser jer tue...hahahahaha...yerla orang perempuan kalau dah kene time peod mane boleh poser....kikikiki....ke haku yang tak poser?kikikiki...diam2 sudah yer....syioknyer esok cuti 2 hari...dapatla berehat dan bermalas2 untuk 2 hari nie, sambil kemas2 maner2 yang patut...yerla kejap lagi nak sambut hari rayekan...aku nie...suker kemas awal2 jadi takderla kelam kabut sangat nanti...

maklumlah dekat rumah MIL tue sebarang hiasan hari raye mestilah kene ade air tangan aku...hahahaha...perasanlah sungguh aku nie...bukan haper...dah aku duk situkan so kenela aku yang hias2 rumah tue...tak kesahlah...yang penting aku memang seronok buat2 cam gitu...cume tahun nie...aku xder nak beli bunge baru bagai...sebab bunger yang tahun lepas masih lagi mengekalkan keayuannyer...cume tahun nie aku nak carik lapik meja baru...pastu hiasan balang kueh tue aku nak tukar hiasannyer....hehehehe...misi bermula minggu depan untuk hiasan balang kueh tue...macam sebuk benor jer aku nie...maunyer tak sebuk jahitan manik custeme ade yang x siap lagi...aduyaii...xper2...akan ku gigihkan juger nanti...huh...banyaknyer aku merapu nie....


ok...berbalik pade citer aku yang sebenarnyer...Alhamdulillah semalam anak pokok pisang dari pejabat Pertanian dah sampai...ingat tak yang aku cerite tue...ala yang pasal hubby aku bilang wallet tue n duhet didalamnyer ade dekat2 RM600 pun hilang jugak...yerla dah wallet tu hilang makernyer duhetnyer pun samerla....hahahaha...bongok betul haku nie...yerla konon2 aku nak terangkan cerite yang sbenar2nyer....kalau aku jadik cikgu nie....mahu cemerlang gemilang student aku....hahahahaha


dah...dah...banyak betullah aku nie merapu jer...ok2...soli yer...semalam sebanyak 500 benih anak pisang abu telah sampai dekat rumah kami...Alhamdulillah...rezeki yang Allah bagi tue...hilang wallet hubby aku...Allah telah ganti dengan rezeki yang ini...rezeki yang takkan habis...terime kaseh Ya Allah...insyaAllah esok pagi hubby aku akan start dah menanam pokok pisang...maner2 yang disuruh upah tanam hubby akan akan suruhla orang...maner yang terdaye hubby aku buatla...lagipun bulan puaserkan...eh..tapi...jangan jadikan bulan puaser nie semuenyer tak boleh buat yer...hehehehe...ok buat en hubby...semoga semuenyer berjalan lancar...mudah2an...

comer2 jer benih anak pisang nie...kikikiki




LaGu CiNTa SaBuN MaNDi...

Hai semua....


tadi dok lepak2 tibe cc aku bgtau aku die suke giler dengan lagu Cinta Nyai...hahahaha..aku dengan kawan2 aku gelak2 jer dengo cc tue cerite...alahai cc radzie lawakla cc nie...lagu ntah paper dilayannyer....lagi lawaknyer cc aku tue siap printkan lagi lirik lagu tue dekat aku....kikikikiki...agak2 korang pernah dengar tak lagu cam gitu....


Cintaku kepada nyai
tak seperti sabun mandi
pa bila sering dipakai
makin habis kepada nyai tulus dan suci

meskipun madona cantik
merlyn monroe juga cantik
tetapi bagiku lebih cantik nyai
aku rela korban harta demi nyai
aku rela korban demi nyai


HaRi NiE BuKe PuAsE RuMaH SiL

Hai semua.....


tadi mase dok tengah2 dibuai mimpi indah....tibe2 tepon aku berbunyi agak nyaring....jerit2 minta dijawab...aku luper pulak nak silent...aduyaiii...selalu aku kalau waktu2 lunch nie kompem aku silent tepon punyer...maklumler taknak kacau mood nak tido2kan...hahahahaha...tido jerla korang ingat yer nanti aku dekat ofc nie...aku tido waktu rehat yer...bukan waktu korojer...


ok2...aku sambung balikla...aku nie tak sah sungguh kalau tak merapu...ok tadi..sedang2 enak dan tengah2 lenanyer aku tido handpone aku bunyi2..aku siap rabe2 lagi nak carik tepon...sebuk selak bawah bantal xde jugak....hahahha....rupe2nyer bawah selimut aku da...selimut????ai...dah macam tido dekat rumh jer siap selimut bagai...hahahaha...mahunyer aku tak pakai selimut dah bilik tue aircondnyer kuat giler...tue yang selimut bagai tue...wakakakaka....


aku tengok phone rupe2nyer SIL(kakak hubby)yang tepon....ruper2nyer SIL ajak kami semue buke puase dekat rumahnyer....lagipun MIL dah dekat saner dari pagi tadi...so dah alang kepalang, tue yang SIL ajak kami semue buke puase dekat rumahnyer....pucuk dicita ulam untuk dimakanlah...hahahahaha...sbenanyer aku nie macam nak sedih2 jugak kalau nak buke puase rumah orang nie....yerla rumah ibu kesayangan aku pun aku tak lagi pegi buke puase....tapi aku dah berbuke puase dekat rumah orang...sedih tak?...sedih tak?....eeee...mengadenyerla aku nie....takperlah dah orang jemput suruh datang berbuke puase tue datang jerla jangan banyak songeh yer....

ok petang nanti makenyer aku akan berbuke puase dekat sungai besarla.....segan tak?segan jugak yerla datang tinggal nak makan jer...eh datangla awal bolehla tolong masak ke haper...hahahaha...ayat sengal jerkan aku nie...ok2...selamat berbuke puase yer korang....esok dah 13 Ramadhan...kejapnyer...minggu depan nak ronggeng2 Shah Alam....yahoooooo

Thursday, August 11, 2011

KuEH DaL HoMeMaDe.....

Hai semua......


Ya Allah sekejapnyer dah 11 Ramadhan hari nie....esok 12 Ramadhan dah....cepat betul mase berlalu...hari nie xde pun juadah kueh mueh yang dibeli dibazar Ramadhan...jemula tengok kueh mueh dekat bazar Ramadhan tue...
kadang2 cantik jer lebih...tapi rasenyer hampeh...
kadang2 orang yang jual nie pun satu...kalau nak jual tue biala betul2...nie nak jer untung cepat tapi rasenyer xder...hurrmmm...kesian dekat orang2 yang beli...macam akula tue....kikikikiki...tapi takla semue orang yang jual cam gitu....segelintir jer...mane yang bagus tue selalu aku belila kueh mueh orang tue...yerla kiter dah tahu rasenyer...

petang tadi aku buat kueh dal...aku buat sikit jer...jadila..dapatla 1 pinggan kueh dal..yang syoknyer sebab dapat buat kueh tue sendiri...tue yang syoknyer...aku goreng tadi pukul 7...so bile waktu buke poser jer kueh tue masih lagi panaskan....

lagipun MIL sangat suke kueh nie...selalu aku akan tanyer nanti buke puaser Mak nak kueh aper?ececeh...lemah gemalai aku tanyer...hikhikhik...dah 2-3 kali jugak Mil akan cakap nak kueh dal.....tapi tuela biler beli tue rasenyer ntah paper ntah...tapi hari nie tertunailah hajat aku yang memang nak buatkan MIL kueh dal...hikhikhik...dapatla aku kene pujian tadi...hubby cakap sedap.....

kueh Dal special from ct comel...hikhihkihkh