Hai semua.........
perghh....sabtu semalam aku masak 'Nam Rood' dekat rumah mak aku...aku masak gune ikan siakap...masak 'Nam Rood' memang sedap kalau gune ikan besor2 nie....aku tahu masak Nam Rood nie pun dari hubby aku....die yg aja aku masak Nam Rood nie....tue biler menu tu aku masak dekat rumah mak aku,family aku benor2 suke....
petang jumaat tue hubby dan abgnyer gi memancing dekat kolam ikan sg apong...yang bestnyer hubby aku dapat 2 ekor ikan siakap...1 ekor hubby suruh aku bawak gi balik rumah mak aku...maklumlah rumah aku tengah ramai adik beradik aku kumpul....so siang tue kakak aku suggestkan suruh ikan siakap tue masak 'Nam Rood' jer.....kakak aku siang ikan aku masak jer...aku mane reti siang ikan besor2 nie...payah benor nak siang ikan besor nie...kalau dekat rumah MIL selalu memang hubby aku yg siang ikan besor2 nie....ok jom kite tengok camner care nak masak 'Nam Rood' nie...
Bahan-bahan yg diperlukan......
1 ekor ikan siakap/paper jerla jenis ikan
4 biji bawang merah
7 biji bawang putih
3 batang serai
2 biji buah tomato
3 biji bawang besar belah 5 atau 6
10 biji cili dipotong2
2 sudu sos tiram
5-6 biji cili padi(kalau nak pedas bubuhla banyak sikit)
sedikit ikan bilis
perlu ade ikan...kalau x xkan nak gune kerang kot...hihihihih buah tomato & bawang besar kene potong cam gini yer... serai dan cili kene buat cam gini tau.... |
pastu kite teruskan lagi dengan sesi bagaimane nak memasaknyer pulak yer...yerla bahan-bahan semuenyer dah adekan...jom tengok macam mane nak masak pulak yer....
masukkan bawang besar yg telah dibelah2 tadi...agak2 layu x layu sangatla..pastu masukkan air sedikit eik... |
last sekali masukkan buah tomato...pastu rasela kalu kurang garam yer letak garam...kalau kurang gule letakla gule.... |
siap dah care camner nak masak Nam Rood nie...memang sedapla...kalau tak cayer korang tryla...memang terbaikla rasenyer...sebab die ade rase pedas2 dan masam2 manis sikit.....ok...selamat mencube.....
0 ulasan:
Post a Comment