BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Terima KaSiH PaDa YaNg SuDi SinGGaH DeKaT SiNi...SiLa TinGGaLkaN JeJaK aGaR DaPaT KiTeR Ke SaNe NaNtI..SaYanG KoRanG SanGaT2...

salji

Pages

JoM FolloWer DeKaT SiNi....

klik


Thursday, February 23, 2012

HoMeMaDe PiZZa UtK BeSDaY En HuBBy SeMaLaM......


Hai...Hai.......



semalamkan besday En Hubby yang terchenta, so aku memang nak buatkan something special untuk my laling tue...nak clebarate dekat luar rasenyer macam takde maser jer...lagipun en hubby perlu menyiapkan assgmnetnyer yg katernyer tak siap2 lagi tue(rasenyer asyikla dok depan pc tapi tak siap2 jugak yer wahai suamiku....)jenuh pikir2 dan borak2 dengan ofcmate semalam...masing2 sebuk suggsetkan menu makan2 nasi...oh..boringla kalau menu makan2 nasi nie...so aku pun dokla godek2 cari menu yang simple tapi menyelerekan...walaweee

hehehehe...akhirnyer dapat jugak idea nak buatkan something special besday untuk en hubby semalam...miahmiahmiah...aku buat pizza jer...dengo macam senang jer nak buatkan...memang senang pun nak buat pizza nie...tapi yang susahnyer sebab nak carik bahan2 nak buat pizza nie.....aper yg susah sangat tue...??.kalau aku duk erea shah alam kompem2 senang nak dapat...tapi dah aku duduk sg besarkan...so memanglah ko kene pusing carik merate...hehehe

bahan utame nak buat pizza nie mesti kene ade mozarella(bahan wajib ade yer)...bende alah niela yang buat pizza tue jadi sedap tau....errmmm...kalau nak tahu,bende alah tue jugaklah yang aku pusing2 carik1 sg besar...masuk kedai kelua kedai...first aku pegi kedai 2ply(kedai bahan kek dan kueh)..saper duk sg besar taulah maner tempat tue...terus tanyer dekat mat bangla dekat situ....aku tanyer ade tak mozarella dekat mat bangla tue....die pun angguk2 kate ''ada....ada..''...aku pun ikut belakang die.....yer2la aku ingat ada..ada macam die cakap tue..rupe2nyer die bawak aku pegi tempat kaunter jer...die suruh aku tanyaaa dekat situ....hahahaha...mesti mat bangla tue tak tahukan ape itu mozarella....tak moden betullah mat bangla tue...hehehehe...tapi memang ade pun mozarella tue dekat situ..tapi ade pun untuk kuantiti yang banyak...2kg dengan harge RM68..takkan aku nak beli banyak2 macam tue...ish..kalau biznes takperlah...dekat 2ply nie memang barang2nyer takde yang sikit2 semuenyer saiz yang banyak2 dan besar2...so tak jadi beli.....

pastu aku pegi pulak billion...masuk2 jer terus capai bakul dan capai jugak bende2 nak buat pizza...aku ambil sosej,ketam dan sos2 yang perlu ler...last aku nak carik mozarella...tanyer dekat budak yang jage bhgn tue...die tengok2kan ruper2nyer dah habis stok...aduhh...sedih tau...memang becinte betullah semalam nak carik mozarella tue...pedih jer ulu hati aku semalam...takper2 aku masuk pulak kedai sri kassim...kate anak buah aku bukan kedai kasim tapi kedai kasneem..hikhikhik....masuk2 kedai kassim terus aku tanyer bende yang samer....kot2 lah adekan...hmmm..samer jugak..tak ade...uwaaa...susahnyerla nak carik bende alah tue...biler yang ade besor pulak...rase macam dah tak jadi jer semalam nak buat sebab susah sgt nak carik 'MOZARELLA' tue....

terus masuk kedai lain pulak...kali nie aku pegi kedai marko...masuk kedai marko terus teringat yang yis dekat rumah dah habis...so terus pegi tempat yis...sambil2 ambik yis tue sambil belek dekat tempat yis tue, kot2 adela kelibat wajah mozarella tue...banyak kali jugak aku intai tapi rase macam tak hader jer.....uwaaa....takper2 nak kepastian...aku pegi dekat chasier dan tanyer....oh..memang takdela mozarella dekat kedai marko nie...aduhh...kenaperla susah betul nak carik ko mozarella....rase macam taknak duduk sabak bernam jer semalam.....hahahaha...macam bongok jerkan...kehkehkeh...

tibe2 aku teringat ade satu kedai macam 2ply jugak dekat dengan market ikan sg besar tue...kedai tue namernyer first mart....alhamdulillah sangat2...akhirnyer dapat jugak mozarella tue dekat kedai first mart nie dengan harge RM 23 1/2kg...fuhh legeee jer biler dah dapat...rase hilang penat lelah aku pusing2 carik bende alah tue....hehehehe...dah siap bayar semue terus zasss balik rumah....sampai rumah dekat2 pukul 7ptg...

sampai jer rumah terus masuk bilik dan rehat2 kejap atas katil....kate en hubby susah2 jer nak buatkan pizza untuk die...ala makan nasik pun takper katenyer...yerla die tengok aku penat jer semalam biler sampai rumahkan...takper2...sayer memang jenis yang bersemangat waja yer en hubby...so jangan risau yer...miahmiah...

pastu semalam MIL aku mintak buatkan tomyam putih....kebetulan ade ketam...ooo..sian MIL mesti teringin nak makan tom yam....lepas en hubby ke masjid aku pulak terus ke dapur...proses untuk buat pizza dan tom yam pun bermule...hehehehe...agak2 bersilat jugaklah aku dekat dapur malam tadi....nasib baik bersilat kalau gusti...??mahu runtuh rumah MIL aku...hahahahaha....

akhirnyer...setelah berhempas pulas dekat dapur siap jugak pizza yang aku buat....fuhh..senyum sampai ke telinge, biler aku tengok pizza yang aku buat tue elok cantik jer naik...gebus dan mulus jer...alhamdulillah percubaan pertame kali akhirnyer menjadi...sangat2la puas hati walaupun terpakse berpenat2 nak carik barang semalam....hehehehe....en hubby cakap lepas nie tak payah pegi pizza lagi kalau nak makan pizza....hehehehe...en hubby cakap pizza yang aku buat tue sangat2la sedap...oh...terime kaseh atas pujian tue yer en hubby...hahaha...memang sedap pun...sebab walaupun tengah malam pizza aku still lembut rotinyer...terime kasih jugak pade org yang berkongsi resepi nie...hehehe..nanti aku hupdate camner nak buat pizza tue yer......

jommm tengok pizza yang aku buat tue........


boleh bubuh bahan banyak2 tak macam dekat pizza hut ciput jer
pastu mahal plak tue.....
 
nyum..nyum...sedap tau...aku tak makan pun...kan aku dalam proses diet...
kehkehkeh...seram kau nak makan malam2 macam nie....
bako dekat atas tutup periuk....hahahahaha....aku cakap pizza jawe....
sebab yang buat org jawe...hehhee



3 ulasan:

RaFi 'N' JuLiAnA said...[Reply To Comment]

Salam Pn. Comey, mana pizza nya...hulur2 la,mcm sedap jer...

"CT CoMeL" said...[Reply To Comment]

hahahha..itupun pestaim buat kak...hehehehehe..nanti ade lobeh kiter anto dkt atas meja akak yer....hehehe

RaFi ~ JuLiAnA said...[Reply To Comment]

ct comey...nk gak tau rasa pizza jawa ni....agak2 bile blh bagi rasa?